La Vanguardia (Català)

Civicat, el centre neuràlgic de la mobilitat

(O &HQWUH G·,QIRUPDFLy 9LjULD GH &DWDOXQ\D HV UHPRGHOD L LQFRUSRUD OD GDUUHUD WHFQRORJLD SHU PLOORUDU OD VHJXUHWDW L HO VHUYHL D OD FLXWDGDQLD

-

-DQp ´(O &LYLFDW WUHEDOOD WRW O·DQ\ SHU JHVWLRQDU PLOORU OD PRELOLWDW L OD VHJXUHWDW YLjULD

/ es imatges de les càmeres instal·lades a peu de carretera, les captades des de l’helicòpter blau de Trànsit, els missatges dels panells informatiu­s de les vies, el funcioname­nt del carril Bus-Vao de la C-58... tot comença o acaba al Civicat. El Centre d’Informació Viària de Catalunya és el gestor de la mobilitat de les carreteres de Catalunya des de terra i aire. Inaugurat l’any 2000, el centre de control s’ha remodelat totalment aquest 2017 i ha incorporat les darreres novetats tecnològiq­ues per millorar el servei al ciutadà.

GESTIÓ INTEGRAL

El Servei Català de Trànsit, a través del Civicat, fa una gestió integral, en temps real, de la xarxa viària interurban­a catalana, d'uns 12.000 km. El centre de control treballa per nodrir els usuaris d’informater­urbana ció viària amb la màxima rapidesa possible, minimitzar les afectacion­s i afavorir una mobilitat més segura dins del país. El conseller d’Interior, Jordi Jané, destaca: “El Civicat treballa tot l’any per ajudar-nos a gestionar millor la mobilitat i la seguretat viària”.

Els tècnics i operadors del centre de control recopilen la informació viària a través de les més de 500 càmeres repartides per la xarxa viària i amb el suport dels mitjans aeris. A més, una de les fonts principals del Civicat són els Mossos d’Esquadra, i es treballa en coordinaci­ó amb els diferents titulars de les vies de la xarxa in- catalana, així com amb Google a través de l’aplicació collaborat­iva Waze. Bona part de la feina informativ­a que realitza el Civicat sobre l’estat del trànsit es reflecteix en el web d’incidèncie­s viàries cit.transit.gencat.cat i en el Mapa Continu de Trànsit. La directora del Servei Català de Trànsit, Eugenia Doménech, remarca que la tasca del Civicat és “fonamental per millorar la seguretat viària”.

NOU 'VIDEOWALL'

Pel que fa a qüestions tècniques, la millora principal del nou centre de control de les carreteres catalanes amb la renovació de les installaci­ons és el canvi del videowall, que disposa de més pantalles d’alta definició per a una visió més completa de l’estat del trànsit en temps real (es poden visualitza­r 180 càmeres) i que permet rebre les imatges transmeses pels mitjans aeris. La remodelaci­ó integral del Civicat el situa al nivell tecnològic i d’operativit­at d’altres centres de control europeus de referència.

 ??  ?? REMODELACI­Ó INTEGRAL.
El Civicat se situa al nivell tecnològic i d’operativit­at d’altres centres de control europeus
REMODELACI­Ó INTEGRAL. El Civicat se situa al nivell tecnològic i d’operativit­at d’altres centres de control europeus
 ??  ?? VISITA INSTITUCIO­NAL.
Puigdemont a les noves instal·lacions del Civicat
VISITA INSTITUCIO­NAL. Puigdemont a les noves instal·lacions del Civicat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain