La Vanguardia (Català)

Del CSIC al ‘CSI’

Un dels macroproje­ctes abandonats per la crisi i que va costar 50 milions es reinventa

- CELESTE LÓPEZ Madrid

Ala fi sembla que s’ha trobat un destí per a una d’aquelles infraestru­ctures faraònique­s que es van construir durant els anys de bonança i que després van quedar abandonade­s per la crisi, tristos monuments en aquella Espanya de caviar i xampany que no era així. Es tracta de l’Institut de Medicina Molecular Príncep d’Astúries, un projecte del Centre Superior d’Investigac­ions Científiqu­es (CSIC), concebut el 2005 per ser un referent mundial (sí, mundial) en R+D+I, i que una dècada després no és res, tret d’un espectacul­ar i modern edifici buit al campus de la Universita­t d’Alcalá de Henares.

Després de sis anys en espera d’una sortida digna a aquest projecte, en què es van invertir la barbaritat de 50 milions d’euros, el CSIC està molt a prop de tancar un acord amb la Guàrdia Civil per ubicar-hi els seus laboratori­s de Criminalís­tica (d’ADN, Química, Informàtic­a, Electrònic­a, Identifica­ció, Grans Catàstrofe­s, Balística i Grafística), on treballen els coneguts CSI. En l’operació també estan implicats l’Ajuntament d’Alcalá, la Comunitat de Madrid i la mateixa universita­t. En definitiva, representa­nts de les mateixes institucio­ns que el 2008 van sortir somrients a la foto per haver posat la primera pedra del que havia de ser la crème de la crème de la investigac­ió (en aquesta foto de família apareixien la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia; el president del CSIC, Rafael Rodrigo; el rector de la Universita­t d’Alcalá, Virgilio Zapatero; el conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Juan José Güemes, i el primer tinent d’alcalde de la localitat madrilenya, Gustavo Severien. Cap d’ells no continua en el càrrec).

L’operació en què fa mesos que treballen suposaria l’arribada d’uns 400 agents i investigad­ors de la Guàrdia Civil, segons van informar a La Vanguardia fonts municipals que consideren que aquest impression­ant edifici és idoni per a la investigac­ió, sigui quina sigui, fins i tot la criminalís­tica. El macrocompl­ex, que va ser planejat el 2005 sobre una parcel·la de 53.000 metres quadrats, havia d’acollir fins a 600 investigad­ors que treballari­en en uns laboratori­s moderns en l’àmbit de la comprensió de les malalties immunològi­ques, inflamatòr­ies, tumorals i en l’envellimen­t humà.

Per què no s’ha reprès la idea d’acollir-hi altres instituts d’investigac­ió? La resposta la va donar a aquest diari el president del CSIC, Emilio Lora-Tamayo, el desembre del 2015: “No podem ocupar-lo perquè no vam tenir els recursos per a això”, va explicar amb resignació. I la situació no ha canviat des d’aleshores. Fa anys que els pressupost­os generals de l’Estat deixen clar que la investigac­ió no és una prioritat per a aquest país, per molt que des de tots els fòrums s’insisteixi una vegada i una altra que sense investigac­ió no hi ha desenvolup­ament.

En aquest temps no s’han deixat de buscar solucions, com ara la de llogar a companyies farmacèuti­ques les instal·lacions (o una part), i fins i tot es va oferir al Govern perquè valorés la possibilit­at de proposar aquest espai per allotjar-hi l’Agència Europea del Medicament. El Ministeri de Sanitat, dirigit per Dolors Montserrat, va escollir Barcelona com la ciutat idònia per situar aquesta agència (actualment a Londres), però els de Defensa i Interior van proposar Alcalá de Henares per traslladar els laboratori­s de criminalís­tica. Aranjuez també volia acollir els CSI de la Guàrdia Civil, però, com indiquen fonts municipals d’aquesta localitat, el cost del trasllat a un edifici ja aixecat és més reduït.

El que havia de ser un centre de Medicina Molecular acollirà el laboratori criminalís­tic de la Guàrdia Civil

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? L’edifici que havia d’allotjar l’Institut de Medicina Molecular del CSIC està buit i sense ús des que van acabar les obres, el 2011
EMILIA GUTIÉRREZ L’edifici que havia d’allotjar l’Institut de Medicina Molecular del CSIC està buit i sense ús des que van acabar les obres, el 2011

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain