La Vanguardia (Català)

Una parisenca denuncia l’Estat per no protegir-la de la pol·lució

- PARÍS Agències

Una dona parisenca amb problemes respirator­is crònics ha denunciat l’Estat francès per no haver-la protegida dels efectes nocius de la contaminac­ió de l’aire. Aquesta és la primera demanda d’aquesta mena que es registra al país. “Cada vegada que hi ha un episodi llarg de contaminac­ió, em poso malalta”, declara Clotilde Nonnez, de 56 anys, que pren de manera permanent medicament­s contra l’asma i la bronquitis.

Nonnez va explicar que va estar “a punt de morir” durant un pic de contaminac­ió registrat el desembre del 2016. “Els meus problemes pulmonars van derivar en un problema cardíac greu”, una pericardit­is, va afirmar aquesta professora de ioga. “No em vaig recuperar”. El seu advocat, François Lafforgue, va informar que havia dipositat en nom de la seva clienta una demanda davant el Tribunal Administra­tiu de París i havia demanat una indemnitza­ció de 140.000 euros pel “perjudici sofert”.

“La vida de la meva clienta està molt alterada pels seus problemes mèdics, els seus passos pels serveis d’urgències durant els pics de contaminac­ió i els seus tractament­s”, va explicar el lletrat, que va destacar, a més, el “perjudici d’angoixa i el perjudici lligat al risc augmentat de tenir un càncer”.

Per l’advocat, l’“Estat no va establir

“Els meus problemes pulmonars van derivar en un problema cardíac greu”, una pericardit­is, explica

una reglamenta­ció prou vinculant” per lluitar contra la contaminac­ió de l’aire i “quan legisla, no vetlla prou per l’aplicació” real i efectiva de la llei. Lafforgue va destacar que es tracta de la primera denúncia d’aquest tipus a França, però va indicar que 30 persones més faran el mateix els pròxims mesos a París i altres ciutats franceses, com Lió i Lilla.

La capital francesa va viure el mes de desembre passat el seu pitjor episodi, i el més llarg, de contaminac­ió hivernal de l’última dècada, tot i que els seus nivells van ser substancia­lment inferiors als que pateixen altres ciutats, com ara Pequín o Nova Delhi. Segons l’OMS, la contaminac­ió atmosfèric­a provoca a l’any 48.000 morts prematures a França.

Fins ara la justícia no ha intervingu­t amb decisions executives davant les superacion­s dels nivells de pol·lució permesos en la legislació. L’argument no explicitat és que és difícil identifica­r l’origen de la pol·lució de l’aire, ja que es tracta de múltiples focus. La demanda busca omplir un buit jurídic per afrontar aquesta desprotecc­ió ciutadana.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain