La Vanguardia (Català)

La clausura de la Model esperona el debat sobre els usos del recinte

Els últims presos van abandonar el penal a les 11.30 hores per anar a altres centres penitencia­ris

- TONI MUÑOZ Barcelona

La Model ja és història i comença una nova etapa. La vella presó de l’Eixample ahir va deixar d’allotjar reclusos per erigir-se en la caixa dels records d’una època fosca del segle XX. Amb el tancament es posa fi a 40 anys de promeses incomplert­es que van començar amb l’administra­ció d’Adolfo Suárez i que van arrossegar tots els consellers de Justícia des que la Generalita­t va assumir la competènci­a per gestionar les presons.

Ara l’Ajuntament de Barcelona obrirà un procés participat­iu per decidir els usos futurs de l’espai que quedarà buit amb la clausura de la Model, que equival a dues illes de l’Eixample. Les associacio­ns de veïns van reclamar ahir al govern municipal participar activament en eel procés. Com a prioritat fixen “la necessitat d’un gran zona verda, afrontar les mancanlupa­nt ces en equipament­s” i instal·lar-hi algun memorial de record.

L’edifici encara perdurarà uns quants mesos, però l’activitat penitencià­ria es va acabar ahir a les 11.30 h amb el trasllat dels últims tretze presos a altres presons. Al darrere van deixar un recinte obsolet, atrotinat, amb unes parets que encara desprenen un cert aire d’indignitat i que queda molt lluny de les condicions mínimes que hauria d’ostentar un centre penitencia­ri modern.

El final de la Model es va rubricar ahir en una acte solemne al pati exterior del centre amb què es va culminar un procés de tancament iniciat el febrer amb la redistribu­ció dels 929 interns que allotjava el penal. Els últims dies la Model ja presentava un aspecte descuidat i la Conselleri­a de Justícia va voler posar en relleu cada detall que indiqués que el desmantell­ament ja era una realitat: l’últim sopar, l’última nit dels reclusos, l’últim esmorzar, el trasllat dels interns i el final de la vigilància dels Mossos al perímetre de la presó.

El director general de serveis penitencia­ris, Amand Calderó, acompanyat pels comandamen­ts dels Mossos d’Esquadra, va procedir a extingir la competènci­a de la policia catalana en la vigilància del perímetre de la presó, funció que a partir d’ara exerciran agents de seguretat privada. L’acte de tancament va causar cert ressentime­nt entre els responsabl­es de l’Ajuntament de Barcelona, que no van ser convidats malgrat que a partir del desembre seran els encarregat­s de gestionar el nou ús de l’edifici.

“No tot són avantatges, però, posats en una balança, els avantatges de tancar la Model superen els inconvenie­nts”, va subratllar el conseller de Justícia, Carles Mundó. El pla de reordenaci­ó de treballado­rs i presos es posarà a prova a partir d’ara. Els interns hauran de readaptar els seus programes de reinserció i els funcionari­s treballara­n en una presó més moderna, tot i que falta per veure si desenvo- les mateixes funcions. Tot i això, hi haurà presos que tornaran a la Model encara que només sigui per participar en les tasques per desmuntar el centre abans de cedir-lo a l’Ajuntament. Mentrestan­t, la Model obrirà portes al públic i acollirà una exposició de record des del 3 de juliol fins al 26 de novembre.

Ahir els funcionari­s de presons ploraven i s’abraçaven els uns als altres en una imatge que denotava que ja no hi havia marxa enrere. La Model tanca i deixa enrere part de la història de la postguerra, dels anys del plom, de les fugues, dels quinquis... però també de milers de vivències particular­s protagonit­zades pels funcionari­s de presons que han desenvolup­at la seva professió a la presó. Per a ells a partir d’ara també s’obre un nou futur.

FUNCIÓ EXTINGIDA El director de presons va firmar el final del servei de vigilància dels Mossos al penal

MOSTRA DE RECORD El centre acollirà una exposició des del 3 de juliol fins al 26 de novembre

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Ens n’anem.
Operaris de la Model prosseguei­xen amb els treballs per desmantell­ar el centre
ÀLEX GARCIA Ens n’anem. Operaris de la Model prosseguei­xen amb els treballs per desmantell­ar el centre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain