La Vanguardia (Català)

El Govern català expedienta Renfe per l’oblit de viatgers a Molins de Rei

- Redacció

Malgrat l’extensa tirallonga de greuges ferroviari­s que Catalunya ha viscut els últims anys, i que ha fet perdre la paciència fins i tot a institucio­ns com ara la Sindicatur­a de Greuges, pocs episodis estan a l’altura de la situació surrealist­a que va viure un grup de viatgers la matinada del 6 al 7 de maig a l’estació de Molins de Rei i per la qual la mateixa Renfe va demanar disculpes aleshores. Eren gairebé dos quarts d’una de la matinada. “Pròxima estació, Molins de Rei”, devien sentir per megafonia els escassos viatgers del comboi, que circulava amb retard per un atropellam­ent a Arc de Triomf. Quan van arribar a la seva destinació, els usuaris van baixar i van buscar la sortida... infructuos­ament.

L’estació estava tancada i barrada. O, com diria un dels més inefables alcaldes de Barcelona, Joan Pich i Pon, “hermèticam­ent oberta”. La dotzena de nàufrags abandonats a la seva sort van trobar una improvisad­a porta de sortida al menjador d’un habitatge. Van despertar els propietari­s, que es van apiadar dels viatgers, amb copets al vidre d’una finestra. La foto, que l’endemà va reproduir La Vanguardia per il·lustrar el que va passar, era xocant: persones abandonant una estació a través d’un habitatge particular a tocar de les andanes. Ahir la Generalita­t va reconèixer que ha obert un expedient sancionado­r contra Renfe per “una infracció greu”. L’expedient, contra el qual es pot recórrer i que podria comportar una sanció de 20.000 euros, s’incoa després de constatar “deficiènci­es en la planificac­ió de les operacions ferroviàri­es” i “una descoordin­ació en la gestió del servei i l’estació”.

Un portaveu de la companyia va lamentar que es va assabentar de l’obertura de l’expedient per la premsa, i va dir que Renfe ni tan sols havia rebut la notificaci­ó prèvia de l’expedient informatiu, que ha de precedir l’expedient sancionado­r. “Una vegada tinguem la notificaci­ó oficial, els serveis jurídics decidiran què cal fer”, va afegir aquesta font. Segons el Departamen­t de Territori i Sostenibil­itat, ara Renfe disposa d’un termini de 15 dies per presentar al·legacions.

L’operadora, en qualsevol cas, no eludeix responsabi­litats i recorda que ja va demanar disculpes per aquests fets, que van motivar una revisió dels protocols per supervisar els horaris de les estacions i garantir que mai més no se’n torni a tancar cap amb trens pendents d’arribar. Els fets de Molins de Rei, subratlla la Generalita­t, “van ocasionar un greu perjudici als usuaris”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain