La Vanguardia (Català)

Israel obre consolat a Barcelona després de vint anys sense legació

- Barcelona

Israel ha obert consolat a Barcelona, després d’estar-se vint anys, des del 1997, sense representa­ció diplomàtic­a a la ciutat. El nou cònsol és l’advocat català José Antonio Sánchez Molina.

El consolat, que té rang d’honorífic, es va presentar en un acte que es va celebrar al Col·legi d’Advocats de Barcelona i a què van assistir el president de la Generalita­t, Carles Puigdemont; el delegat del Govern, Enric Millo, i l’ambaixador d’Israel a Espanya, Daniel Kutner, entre altres autoritats. Del Consistori van assistir tres regidors : Francina Vila (demòcrata), Carina Mejías (Cs) i Montserrat Ballarín (PSC).

En tots els discursos es va posar en relleu la necessitat de bastir ponts i reforçar les relacions entre Espanya, Catalunya i Israel. Puigdemont va destacar les visites de presidents de la Generalita­t al país de l’Orient Mitjà, i va destacar la intensitat de les relacions comercials, ja que el 32% de les exportacio­ns d’Espanya a Israel parteixen de Catalunya i el 79% de la inversió israeliana a Espanya se centra en Catalunya. També va fer èmfasi en l’interès que desperten els calls catalans i les rutes del Pirineu per les quals els jueus travessave­n la frontera escapant-se de l’holocaust nazi.

L’ambaixador Kutner va posar sobre la taula que, cada any, entre 250.000 i 350.000 israelians visiten Espanya, amb Barcelona com la principal porta d’entrada, i va rememorar la presència d’artistes catalans allà, com Josep Pla, Pau Casals, Joan Manel Serrat o Antoni Tàpies; també va demanar de reforçar encara més aquests vincles, desig que va compartir Enric Millo, que va recordar els estrets vincles històrics i culturals que hi ha entre els dos països.

Per la seva part, Sánchez Molina va recordar les paraules de Benjamín de Tudela, que quan va arribar a Barcelona fa 900 anys la va descriure com una bonica ciutat a la vora del mar amb una santa comunitat jueva, i va recordar la història dels jueus que es van refugiar aquí fugint de l’Holocaust, definint que han de treballar a favor dels pobles que han estat oprimits. Israel va tenir consolat honorífic a Barcelona entre el 1994 i el 1997, i el titular va ser l’empresari David Melul. Des d’aleshores no hi havia legació.

 ?? DAVID AIROB ?? José Antonio Sánchez Molina amb l’ambaixador Daniel Kutner
DAVID AIROB José Antonio Sánchez Molina amb l’ambaixador Daniel Kutner

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain