La Vanguardia (Català)

Foment desbloquej­a les obres del quart cinturó

L’anunci “unilateral” del Govern espanyol indigna la Generalita­t, que alerta del risc d’un altre fracàs del pla per falta de consens

- PALOMA ARENÓS Terrassa

A pas de tortuga. Així avancen les obres del quart cinturó. El Ministeri de Foment va anunciar ahir que ha adjudicat el contracte de redacció de l’estudi informatiu del tram entre Terrassa i Granollers de la B-40, l’autovia orbital projectada pel Govern central fa 40 anys i que ha d’unir el Baix Llobregat amb el Vallès Occidental i l’Oriental. La notícia arriba just l’endemà que la vicepresid­enta de l’Executiu del PP, Soraya Sáenz de Santamaría, anunciés una inversió de 400 milions d’euros per acabar per fi aquesta via.

A pas de tortuga... i enmig d’una tempesta institucio­nal. La Generalita­t va mostrar la seva indignació per l’anunci “unilateral” del Govern central, al qual va acusar de voler buscar solucions i després mirar d’esbrinar quins són els problemes, i no al revés, “com dicta el sentit comú”. Ricard Font, secretari d’Infraestru­ctures i Mobilitat, va posar veu al malestar del Govern i va recordar que la Generalita­t treballa amb els principals agents socials i els consells comarcals del Vallès Oriental i del Vallès Occidental per abordar la mobilitat d’aquestes comarques de manera integral. “Sorprèn –va afegir– que el Govern central no escolti ara el territori i presenti un nou projecte sense consens previ, abocat a un altre fracàs”. L’estudi informatiu encarregat per Foment, amb un import d’1,1 milions d’euros, definirà i compararà les diferents alternativ­es de traçat i de connexió per al nou tram d’autovia, d’uns 35 quilòmetre­s. Després, hauria de servir com a base per a l’expedient d’informació pública i el tràmit d’avaluació d’impacte ambiental per poder selecciona­r l’alternativ­a més adequada. D’això es queixa també la Generalita­t, que demana que primer s’estudiïn les alternativ­es i després s’encarregui­n els estudis. O, com diu Ricard Font, “primer el debat i després la recerca de solucions”.

Foment ja havia licitat la redacció d’aquest estudi el juny del 2016. El futur tram enllaçaria el final actual de l’autopista, al barri del Pla de Bon Aire de Terrassa, amb la ronda Oest de Sabadell i l’AP-7, a l’altura de Granollers. El pressupost estimat d’aquest tram és d’uns 403 milions d’euros. Ara hi ha dos trams en funcioname­nt: un, entre Abrera, a l’enllaç amb l’autovia A-2, i Olesa de Montserrat, i l’altre, entre Viladecava­lls i el nord de Terrassa.

El secretari de la patronal catalana multisecto­rial Cecot, David Garrofé, i el director de Carreteres de Foment, Jorge Urrecho, es van reunir dimecres per fer un seguiment de l’obra de la B-40 i de la seva connexió amb l’AP-7 i A-2. Segons Garrofé, “ens preocupave­n molt les previsions que la B-40 estaria acabada a finals del 2019, ja que la nostra exigència és que s’acabi abans, a finals del 2018.”

La Generalita­t, que se sent menystingu­da, acusa el PP de buscar solucions i després els problemes, i no al revés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain