La Vanguardia (Català)

DiCaprio, Peña Nieto, Slim i el medi ambient

Tots tres han firmat un acord per salvar un petit cetaci

- BARCELONA Agències

El president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, el magnat Carlos Slim i l’actor nord-americà Leonardo DiCaprio han unit esforços per salvar una de les espècies de cetacis més amenaçats del planeta. Dimecres, al palau presidenci­al, tots tres van firmar un acord per protegir els ecosisteme­s marins de l’Alt Golf de Califòrnia, on sobreviuen els últims 30 exemplars de tot el planeta de l’espècie coneguda popularmen­t com a marsopa de Califòrnia (Phocoena sinus).

La marsopa de Califòrnia és una espècie endèmica del nord del Golf de Califòrnia (conegut com el mar de Cortés), i fa dècades que està greument afectada per l’activitat il·legal dels pescadors de totoaba, un peix que també està en perill d’extinció a causa de la seva gran demanda en països com la Xina. La població de marsopes de Califòrnia s’ha reduït dràsticame­nt els últims anys, segons un estudi, perquè aquests petits cetacis queden atrapats accidental­ment a les xarxes destinades a la captura de totoabes.

L’acord tripartit firmat aquest dimecres per Peña Nieto, en representa­ció del govern mexicà, i Slim i DiCaprio, en representa­ció de les seves pròpies fundacions, inclou la prohibició per dos anys de la pesca comercial mitjançant l’ús d’art de fons a la zona nord del Golf de Califòrnia, l’ampliació a 1,3 milions d’hectàrees de la zona de protecció de la marsopa de Califòrnia, millores en les compensaci­ons als pescadors legals afectats, l’ampliació dels recursos econòmics i humans en la vigilància de la zona protegida i la participac­ió en aquestes mesures de la Marina de Mèxic. Ningú no ha volgut revelar els diners que es dedicaran a protegir la marsopa de Califòrnia.

Després de la firma, DiCaprio va declarar: “Em sento honrat de treballar amb el president Peña Nieto, que ha estat un líder en la conservaci­ó dels ecosisteme­s, per assegurar la viabilitat futura de la vida marina al golf”. D’altra banda, el mandatari mexicà va assegurar que el seu país entenia la seva responsabi­litat ambiental amb el món. L’acord ha arribat un mes després que Leonardo DiCaprio instés els seus fans a les xarxes socials a demanar a Peña Nieto alguna mesura per salvar la marsopa de Califòrnia.

 ?? HO / AFP ?? Peña Nieto i Di Caprio mirant una figura de marsopa de Califòrnia
HO / AFP Peña Nieto i Di Caprio mirant una figura de marsopa de Califòrnia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain