La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Gens enèrgica. S’apunten a un partit polític per vèncer les seves fòbies. 2 No gens proper als rates de biblioteca. Posa els canalons al forn. 3 Gran Canària. Vinyes. Pinyol que pot ser polar o bru. 4 Apressar. Senyora als ulls d’un gitano. Associació que controla els torneigs de tennis profession­als. 5 Dit d’un mol·lusc amb closca. Tripaire. 6 L’hora més menuda. Flegmes. La meva. 7 Dues escales de pintor obertes. Aquesta divinitat remet a DS. El nucli dur del poder.

8 La més vibrant de l’alfabet. Peça de ferro que serveix per engrapar objectes i fixar-los. Fa vibrar l’úvula però no li surt cap nota musical. És quan besa que perd el cap. 9 Relé que perd cinquanta punts de potència. Rectangles de paper que permeten flanquejar segons quins accessos. A les portea de França. 10 Esperit que apareix en escena quan Hamlet parla amb son pare. El peix més religiós.

11 Adob de cutis, que es fa servir per embellir-lo. Fibrocimen­ts amb nom de marca. 12 La nota musical més vàcua. Menuda. Vailets que poden fer d’escarrasso­s. 13 En un cert sentit, els marcaré el camí. Reconeixem­ent d’un dret. 14 Aquestes són massa condescend­ents amb els seus fills. Trossos de carretera.

VERTICALS 1 Mostrat les dents amb afabilitat hilarant. Ho embellirem a còpia d’arreus. 2 Ho fa amb els mots a les graelles com aquesta. Bimba.

3 El gran Mèxic. Gasen i sense vocalitzar. Protuberàn­cia d’esquena. Armadura verda. 4 Emprenyada com la Cantaora. Sortia. 5 Transpirar­à de tant esforçar-s’hi. Conjunts de tropes. 6 Comença a adinerar-se. Inventant. Cegues a l’hora de posar-se a vocalitzar. 7 Gens pietoses. Transgress­or de les lleis no escrites molt amant dels triangles amorosos. Al bell mig del cel. 8 Descreguda militant. Aquest presta diner a uns interessos molt elevats. Has perdut una porteria de rugbi. 9 Fluor. Encabia una melodia en uns compassos amb l’ajut inestimabl­e d’un metrònom. Gas agitat. 10 M’ho inventaré. Grinyolant com un home llop.

11 Fatigat. El prefix de les instruccio­ns reglamentà­ries europees. Plantar una estàtua. 12 Diu que ha perdut el cap. Rap degollat. Treu la càrrega d’una barrinada. 13 Interrogac­ions que es fan servir com a figura retòrica. Sentim un desfici absolut per fer alguna cosa. 14 Clava bastons entre les tomaqueres. Nanses de pescar interiors per on entra el peix.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain