La Vanguardia (Català)

Aniversari democràtic

Manuel Campo Vidal és el director i guionista de ‘40 años de democracia’, que el canal Historia estrena dilluns vinent

- FRANCESC PUIG Barcelona

El dijous 15 de juny farà 40 anys de les primeres eleccions democràtiq­ues que es van celebrar a Espanya, 19 mesos després de la mort del dictador Francisco Franco. El canal Historia commemora l’aniversari amb l’estrena, dilluns que ve a les 22 h, de 40 años de democracia, una sèrie documental de producció pròpia amb guió i direcció del periodista i sociòleg Manuel Campo Vidal.

Entreviste­s amb representa­nts clau d’aquesta etapa com ara presidents del Govern, polítics de totes les tendències, redactors de la Constituci­ó, juristes, periodiste­s, escriptors, empresaris i artistes, es combinen amb imatges inèdites, so d’arxiu i recreacion­s de moments significat­ius. “És una sèrie imprescind­ible perquè som davant d’un seguit de canvis que jo qualificar­ia de segona transició de baixa intensitat –explica Campo Vidal–, i és molt bo recordar d’on venim i què hem superat”.

El periodista destaca que els protagonis­tes de la sèrie documental la van veure com “la gran ocasió d’explicar coses que fins ara no s’havien explicat”. Posa com a exemple que Felipe González afirma per primera vegada de manera pública que el referèndum de l’OTAN va ser un error polític i fonamental­ment seu; que José María Aznar fa autocrític­a i reconeix que va tenir en contra una vaga general originada per un decret llei que es podrien haver estalviat perquè no conduïa a res, i que el tinent general Andrés Casinello, cap dels serveis secrets, ad- met que va gravar sense permís l’entrevista a Josep Tarradella­s a la seva casa de Saint-Martin-le-Beau.

Quan Campo Vidal va rebre la proposta de realitzar 40 años de democracia, es va quedar desconcert­at per la pressa que hi havia, ja que només disposava de cinc mesos. “Però la meva dona, la també periodista María Rey, em va animar dient-me que jo ja tenia el guió al cap. I, a falta de consultar dates i dades, així era”. El periodista assegura haver recuperat de l’oblit fets “com la intoxicaci­ó massiva de la colza o que abans les dones havien d’anar al banc a obrir un compte acompanyat del seu pare o marit”, tot i que el més impactant ha estat tornar a reviure “la xacra del terrorisme que va costar gairebé 1.000 morts”.

Campo Vidal valora de manera positiva fer memòria d’aquests temes, però sens dubte també recuperar l’esperit de pacte i d’arribar a acords, com sospesa molt bé Miquel Roca Junyent, que té un pes molt important en el programa perquè va ser present en els pactes de la Moncloa i en el consens constituci­onal, les dues grans obres que es van fer aquí”.

Després de 40 anys de democràcia, una part de la societat està desencisad­a: “Hi ha un descrèdit de les institucio­ns. Com diu Albert Rivera al documental ‘per alguna raó, les institucio­ns van apagar les alarmes de la corrupció’, que em sembla una frase molt rotunda i que comparteix­o”. Segons la seva opinió, les institucio­ns han de regenerar-se per recuperar terreny. “La meva impressió és que ja no som en el moment més baix del ‘no ens represente­n’ que va pronunciar la presidenta de l’associació de víctimes de l’11-M, Pilar Manjón. Crec que hi ha diputats, i no només d’un grup parlamenta­ri, que s’esforcen per contactar amb la ciutadania en altres termes i a recuperar aquella confiança. Tant de bo aquesta sèrie ajudi en aquesta direcció”.

 ?? HISTORIA ?? Una cortineta de la sèrie amb els sis presidents de la democràcia espanyola
HISTORIA Una cortineta de la sèrie amb els sis presidents de la democràcia espanyola

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain