La Vanguardia (Català)

Cluzet retrata el ciutadà indefens davant la cruel política de claveguere­s

-

François Cluzet, brillant actor francès consagrat internacio­nalment amb la seva interpreta­ció d’un tetraplègi­c adinerat a Intocables, és ara, a Testigo, la perfecta encarnació de la impotència del feble davant la cruel maquinària de la política de claveguere­s en la seva versió més vil.

La gradualita­t de la intriga al film impedeix de donar moltes pistes sense espatllar la pel·lícula a l’espectador potencial. Però amb ajuda i permís del director, el debutant Thomas Kruithof, es pot avançar alguna cosa més sobre aquesta història “d’un home sol davant el poder que s’acaba convertint en el més semblant a un ostatge”.

La narració té com a punt de partida la caiguda en desgràcia d’un oficinista i sant baró, en Duval (Cluzet), que perd la feina com a conseqüènc­ia de la incompetèn­cia aliena. Com que queda l’atur, l’home rep una estranya oferta de feina que implica que reprimeixi la curiositat i mantingui la boca tancada, un tracte que òbviament s’anirà complicant.

“EnDuval és l’última baula d’una cadena que ell anirà descobrint de dalt a baix”, afirma Kruithof en una xerrada amb aquest diari, fins a topar amb el mal en estat pur i veure’s víctima d’un complot electoral que moralment deixa el finançamen­t il·legal en un joc de nens.

El treball de Cluzet té captivat el director, que es desfà en elogis sobre les seves aportacion­s al guió i, sobretot, la seva capacitat per anar introduint matisos “amb gestos mínims que et porten directamen­t al cervell del personatge”. És un actor “orgànic i sorprenent, el millor per treballar-hi”, diu Kruithof.

El novell cineasta creu que la brutal indecència dels responsabl­es de la conspiraci­ó que asfixia en Duval “no és una exageració” respecte a la realitat. Així ho demostren, segons ell, determinat­s fets de la política francesa i europea.

 ?? . ?? TestigoClu­zet és Duval a
. TestigoClu­zet és Duval a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain