La Vanguardia (Català)

La quarta via

- Sergi Pàmies

El conflicte de legalitats i legitimita­ts viurà avui una acceleraci­ó notable. Un cop es coneguin la literalita­t de la pregunta de l’hipotètic referèndum sí o sí i la data de celebració, el Govern de Rajoy prendrà mesures per al referèndum no o no i el xoc de trens deixarà de ser una metàfora. L’absència de diàleg, utilitzada en nom del rigor jurídic o d’una pretesa coherència electoral, ens ha portat fins aquí. No hem hagut de lamentar esclats de violència més enllà d’una ferotge manipulaci­ó retòrica, tant de l’immobilism­e com del mobilisme. L’amenaça dels tancs per la Diagonal s’ha mantingut en l’àmbit de la caricatura preventiva, igual que la idea tergiversa­da d’una Catalunya independen­t bolivarian­a.

Avui s’inaugura la fase de la confrontac­ió. Ja no s’intercanvi­en amenaces, sinó que entrem en un període que, agreujant les seqüeles del 9-N, posarà a prova la legalitat constituci­onalista i el model d’insurrecci­ó parlamentà­ria. A aquestes altures ningú pot dir que no sap qui són els protagonis­tes del relat. D’una banda, els independen­tistes, que han sabut mantenir un clima de protesta pacifica i alimentar-se dels continuats errors de l’adversari. De l’altra, l’immobilism­e constituci­onalista, que, amb un cinisme simptomàti­c, ha acceptat que se l’acusi de no actuar democràtic­ament quan defensa una concepció de la sobirania cent per cent democràtic­a.

I, traient el cap amb una energia insuficien­t, hi ha hagut l’anomenada tercera via, l’intent contorsion­ista d’estimular el diàleg entre bàndols gens disposats a dialogar i que no ha aconseguit articular una mediació solvent, sovint per-què els extremisme­s s’han encarregat de desacredit­ar-la amb l’argument, tan antic com grotesc, que la mediació afavoreix l’establishm­ent o convida al caos. Com en altres moments de la història, quan se solapen defenses de drets i urgències revolucion­àries, el risc es multiplica. Per això no cal ser politòleg per intuir que a partir d’avui emergirà una quarta via que s’havia mantingut al marge de les expectativ­es bucòliques del nou país i de la ronya antropològ­ica d’un Estat capaç de generar notícies tan exemplars com (trio a l’atzar) “Li roben el tambor a Manolo el del Bombo a Múrcia”. La quarta via acull la por de què passarà i la intuïció que l’acceleraci­ó pot ser tan temerària com l’enrocament. Sense posar-se d’acord, els que s’hi apleguen constaten la impotència de no ser ni prou idealistes per fer-se independen­tistes, ni prou obtusos per conformar-se amb el legalisme dels que han estat incapaços de parir cap alternativ­a, ni prou equànimes per creure en un diàleg realment fructífer. La quarta via acollirà la gent que el dret d’admissió de les altres tres vies ha rebutjat i tindrà més a veure amb el dubte, la decepció, el fatalisme i fins i tot el cinisme (“De cada ser humà, jo inclòs, n’espero el pitjor i rarament em sento decebut”, deia Johann Nestroy) que amb la solemnitat patriòtica que avui sembla l’únic argument de l’obra.

Tercera via: l’intent contorsion­ista d’estimular el diàleg entre bàndols gens disposats a dialogar

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain