La Vanguardia (Català)

Jazz de tardor en ple estiu

El Festival de Jazz de Barcelona oferirà al juliol un concert del saxofonist­a Kamasi Washington

-

El saxofonist­a Kamasi Washington, que l’any passat va enlluernar amb el concert que va oferir al festival Primavera Sound, actuarà a la sala Barts el 24 de juliol com a preludi del 49è Voll-Damm Festival Internacio­nal de Jazz de Barcelona. El començamen­t oficial el protagonit­zarà, com ja se sabia, Diana Krall a l’Auditori del Fòrum el 17 d’octubre.

Kamasi Washington és un dels grans noms del nou jazz, un músic que creua les fronteres estilístiq­ues, després d’haver col·laborat amb icones del jazz com McCoy Turner i Stanley Clarke i altres artistes destacats de la música negra com Snoop Dogg i Quincy Jones.

Ahir els responsabl­es del Festival de Jazz de Barcelona, que se celebrarà entre l’octubre i el desembre d’aquest any, van presentar entre el 30% i el 40% dels artistes d’aquesta edició, entre els quals hi ha indiscutib­les figures del gènere, com Chick Corea amb l’Steve Gadd Band; Chucho Valdés (padrí del festival) amb Gonzalo Rubalcaba; Cory Henry & The Funk Apostles; Eliane Elias; Avishai Cohen (en la seva estrena al Palau de la Música Catalana), i Kenny Washington amb Ignasi Terraza i Carles Benavent.

Nota destacada, com va recordar Joan Roselló, el director de la promotora The Project, organitzad­ora del festival, és que la cita tornarà a acollir una mostra destacada del cicle flamenc De Cajón! amb noms de primera línia com Antonio Carmona, Estrella Morente, Duquende, José Mercé, Niño Josele, Tomatito Sexteto i la cantaora Rocío Márquez.

L’obertura estilístic­a continua sent, una vegada més, una de les senyes d’identitat del certamen, com demostra el folk-rock dels escocesos The Waterboys, els ritmes globals d’una sèrie de músics de marcada personalit­at pròpia com la mexicana Lila Downs, l’argentí d’Alaska Kevin Johansen i la brasilera Céu. La compota es completa, de moment, amb el rock del quartet León Benavente i amb el recital de la soprano Barbara Hendricks al Palau de la Música (el mateix que ja va oferir l’any passat a Sant Cugat), el 15 de desembre, que tancarà aquesta 49a edició.

El director artístic del Festival de Jazz, Joan Anton Cararach, va justificar que el cicle, que sol començar a l’octubre, començarà en ple estiu amb un concert extraordin­ari atesa la indiscutib­le qualitat de Kamasi Washington.

“És un dels artistes de referència

Barbara Hendricks clausurarà al desembre el cicle, que ahir va revelar el 40% del cartell

del jazz contempora­ni d’avui dia, ha treballat amb Kendrick Lamar i Flying Lotus i va ser membre de la Big Band de Gerald Wilson, que ha estat una de les millors bandes dels últims trenta anys de la història del jazz”. Així mateix, “ha treballat amb gent del rap, del hip-hop i amb tot el que és la música afroameric­ana contemporà­nia” fins a convertir-se en “un dels artistes més rellevants del jazz contempora­ni, i per a nosaltres era molt important no deixar de fer aquest concert”.

En una esfera més local, Cararach va centrar l’atenció en la figura de l’omnipresen­t pianista menorquí Marco Mezquida, que oferirà quatre concerts en diferents combinacio­ns estilístiq­ues amb Albert Cirera, amb Chicuelo, amb Aurignac i Ramon Prats i també en solitari.

Les entrades del festival ja es poden adquirir, i els subscripto­rs de La Vanguardia ho podran fer al web Entradasde­vanguardia.

 ?? ARXIU ?? El californià Kamasi Washington en una imatge promociona­l
ARXIU El californià Kamasi Washington en una imatge promociona­l

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain