La Vanguardia (Català)

Somiar amb música

- JORGE DE PERSIA

És ben conegut el fet que hi ha coses que no només transcende­ixen per recursos econòmics. A Catalunya n’hi ha exemples. L’OBC no surt de la seva sala de concerts malgrat que és orquestra de Catalunya, només viatja el seu director, que treballa a Tòquio, Lió i Barcelona al mateix temps. Però si anem al nord d’Europa, cap a Bielefeld o Coblença, a Alemanya, o cap al sud, com en el cas de Sevilla o Cadis a Andalusia, o per pobles de Catalunya, ens sorprendrà veure que a moltes escoles els infants entre 3r i 6è de primària dediquen hores de treball a preparar la Cantània de cada any. Què és Cantània?, ens preguntem els melòmans sempre preocupats per l’educació musical. És una altra manera d’educar, una proposta pedagògica que va sorgir fa gairebé 30 anys i que després va assumir L’Auditori. I que aquest 2017 ha celebrat la seva 28a edició amb la petita comèdia musical La nit dels malsons. El text de Marta Buchaca parla sobre les pors com a part de la vida –d’infants i adults– i la importànci­a de conviure-hi i superar-les. Cal dir que, davant moltes pors, hi ha casos en què la música ajuda a vence’ls. Pensem en el cas extrem dels antics batallons que anaven a la guerra amb músiques marcials. I també ajuda la pau, en el cas contrari, una cançó de bressol en el moment adequat.

La música d’aquesta Nit –amb un regust cançoner d’aires bernsteini­ans de West Side story– és d’Àlex Martínez. I treballa amb una petita orquestra de color jazz acompanyad­a per l’especial participac­ió coral de centenars de nens i nenes que ocupen –estrets– escenari i laterals de la sala. Són molts petits cors procedents de diverses escoles de Catalunya, centenars d’il·lusions i somriures en gestos i mirades encapçalat­s per cada mestre de música. Al final de les sessions programade­s aquesta primavera, es calcula que hauran participat en aquesta cantata uns 50.000 nens, producte d’un bon treball i d’una il·lusió que els porta a cantar amb llibertat, almenys la que es pot, ja que la part coral està concebuda de manera gairebé massiva i uneix gestualita­t i cant, i molts instrument­s en escena de vegades ofeguen la veu del protagonis­ta narrador. Cada any s’encarrega una obra a un compositor convidat, i hi ha destacats noms en la ja llarga llista.

Cal dir que l’activitat pedagògica de L’Auditori està mostrant resultats esperançad­ors quant a sensibilit­at i qualitat, amb dos molt bons espectacle­s com són Handel & Friends, i el més recent Pica-so, avui precisamen­t a Lilla, que rememora músiques i personatge­s del gran artista, apte i sens dubte recomanat per a petits i grans.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain