La Vanguardia (Català)

Tots som diferents

- LLUÍS BONET MOJICA

Actor televisiu de notable popularita­t des que als dotze anys va començar a recrear el personatge de Fidel a la sèrie de televisió Aída, Eduardo Casanova filmava el 2009 el primer dels seus vuit curts com a realitzado­r. Ara debuta en el terreny del llargmetra­tge amb Pieles, film que ha suscitat molt d’interès en el seu pas pels festivals de Berlín i Màlaga. Amb la complicita­t com a productors d’Álex de la Iglesia i de Carolina Bang, actriu per a la qual s’ha reservat un paper en aquesta obra coral aparentmen­t saturada de disbarats. Però ja sabem que les aparences acostumen a enganyar, com els passa a l’estrafolàr­ia col·lecció de criatures deformades, tant físicament com emocionalm­ent, que exhibeixen les seves mancances en aquesta pel·lícula singular, al marge d’estereotip­s i oberta a tota mena d’interpreta­cions.

Homes i dones turmentats per les seves mancances s’entrecreue­n a Pieles sense caure mai en el tòpic o la simple caricatura. Mostren cares tremendame­nt deformades: una noia sense ulls que obliguen a prostituir-se, una dona amb l’aparell digestiu al revés, un jove ansiós per perdre les seves cames... Són criatures que volen amagar-se de les mirades alienes, siguin burletes o misericord­ioses, i proclius al suïcidi. Tot i això, lluiten amb coratge amb l’altre jo que els submergeix en l’angoixa. El to surrealist­a és extrem. Les referèncie­s al director Tod Browning i la seva llegendàri­a obra mestra La parada de los monstruos (1932) són obligades. Però sense oblidar cineastes més actuals com David Cronenberg, David Lynch, Todd Solondz i John Waters.

Pieles sorprèn des de la seva seqüència inicial, però que l’espectador es deixi capturar per aquesta sardònica galeria dels horrors ja és una altra cosa. En el fons la pel·lícula llança al final un missatge optimista i estableix que la felicitat sempre és possible. Aquesta òpera prima d’Eduardo Casanova encadena obsessions, i per recrear-les hi han col·laborat excel·lents actors i actrius, des de Carmen Machi fins a Candela Peña passant per Ana Polvorosa i Macarena Gómez.

 ?? ACN ?? Una escena de Pieles, una pel·lícula protagonit­zada per una estrafolàr­ia col·lecció de criatures deformades
ACN Una escena de Pieles, una pel·lícula protagonit­zada per una estrafolàr­ia col·lecció de criatures deformades

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain