La Vanguardia (Català)

El revés del somni (americà)

- SALVADOR LLOPART

Amèrica, no esteu cansats de la mitologia americana? D’aquest somni americà que es converteix en malson? En fi, Pastoral americana, basada en la novel·la de Philip Roth, torna a incidir en aquesta idea del triomf i del fracàs que conforma la mística d’un país com els Estats Units. Segueix, en realitat, la degradació d’aquest somni a través d’uns personatge­s atrapats en la història. Tant o més víctimes que protagonis­tes.

El punt de partida és el matrimoni d’un heroi de l’esport a l’institut (Ewan McGregor) amb una reina de la bellesa (Jennifer Connelly), i això és com dir l’aristocràc­ia del somni americà. L’heroi és jueu, com sempre en l’obra de Roth, un bon americà que, per la seva noble i blanca aparença, li diuen el Suec. Es casen, tenen una filla (Dakota Fanning) i una caseta amb jardí. Però no són feliços ni mengen anissos, no poden ser-ho. Perquè la història, o sigui, els anys seixanta i setanta, els atrapa a les seves xarxes.

En realitat són personatge­s que són més que persones: són emblemes, com a Forrest gump sense anar més lluny. Però Pastoral americana no és Forrest gump , ni de bon tros. No té ni el seu aire tragicòmic ni el seu impacte. Li sobra una bona història, la de Roth, com li falta grandesa.

El col·lega Xavi Ayén, entregat a l’obra de Roth, i al mateix Roth des que el va rebre al seu luxós apartament de Manhattan amb els mitjons equivocats (un de diferent a cada peu), em demana que sigui immiserico­rdiós amb qui prengui la paraula de Roth en va.

I tot i que és cert que aquesta adaptació es queda en melodrama a la manera de Douglas Sirk però sense Douglas Sirk, on tot és més aviat petit, també té els seus moments, com en la conflictiv­a relació pare-filla. I aquest pare obsessiona­t amb el destí de la filla, trencada per dins, seduït per una radical descarada (magnífica Rita Cohen).

Ewan McGregor dirigeix amb més voluntat que encert. És la seva primera pel·lícula i es nota en el resultat, malgirbat i difuminat. Amb poc cinema i molt tòpic. Un creu que el millor resultat del seu esquematis­me seria guanyar lectors per a l’obra de Roth. Encara que insisteixi en això del somni americà.

 ?? EMMA MCINTYRE / GETTY ?? Connelly i McGregor
EMMA MCINTYRE / GETTY Connelly i McGregor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain