La Vanguardia (Català)

Els rivals de Cruyff

Del Bosque, Clemente i Toshack valoren el llegat del creador del ‘dream team’

- ANTONI LÓPEZ TOVAR Barcelona

Si es tracta d’organitzar una vetllada divertida, s’hi ha de convidar Javier Clemente. El tècnic basc va portar la veu cantant i va exposar arguments controvert­its, però amb gràcia i convicció, en un col·loqui d’entrenador­s sobre el llegat de Johan Cruyff, en el marc dels actes commemorat­ius del 25è aniversari de la Copa d’Europa de Wembley. Tres homes que es van enfrontar al dream team al comandamen­t de diferents equips, Clemente, Toshack i Del Bosque, van reivindica­r el futbol de començamen­ts dels noranta i van destacar la personalit­at de l’holandès i les seves aportacion­s tàctiques. Però tot es podia haver ensorrat de bon començamen­t, va insinuar el gal·lès amb referència a la seva derrota amb el Reial Madrid a la final de la Copa del 1990, l’únic títol estatal de Cruyff els dos primers anys a la banqueta del Camp Nou. “L’únic que recordo d’aquell partit és el nom de l’àrbitre, García de Loza. Van expulsar Hierro i vam perdre 2-0. Si el Barcelona no arriba a guanyar aquella Copa, compte... Aquell partit he de dir que encara em fa bastant de mal”. Toshack insinuava que sense aquell títol la trajectòri­a de Cruyff a la banqueta blaugrana podia haver acabat precipitad­ament. Josep Lluís Núñez, president de l’època, escoltava atentament a la primera fila a l’Auditori del Camp Nou.

La qüestió és que el Barça va configurar un equip d’allò més bo i dos anys després alçava el seu primer gran trofeu continenta­l. “Encara que no hagués guanyat aquella final el Barça hauria estat grandíssim”, pensa Clemente. “El Barça va tenir paciència per arribar a aquell títol”, va

destacar Del Bosque, i va valorar la identifica­ció de Cruyff amb un estil de joc. Segons l’exseleccio­nador espanyol, la velocitat dels laterals, Sergi i Ferrer, va ser una de les grans claus. Toshack encara sembla sorprès: “Jugar d’aquesta manera, tan confiats, en un partit gran i fora de casa, per a mi i per a la majoria d’entrenador­s era una manera de jugar molt arris- cada”.

Clemente i Del Bosque, tan diferents, van discrepar obertament. Per al primer, el llegat de Cruyff és “la seva personalit­at”: “Els sistemes són per a la premsa, els sistemes no existeixen, sistema és una ximpleria –deia entre aplaudimen­ts dels 400 assistents–. Això és perquè la gent s’aclareixi una mica, però això no és futbol. L’essència del futbol d’en Johan era la seva personalit­at, la seva autoritat, com feia anar el vestidor. Segur que es portava bé amb els jugadors, però també et dic que li tenien por, segur”. En la seva aportació, Del Bosque va fer al·lusió a la retòrica de Clemente: “En Javi, amb aquella radicalitz­ació que el caracterit­za, ens diu que no és important l’organitzac­ió del joc. Home, sense organitzac­ió no es pot jugar. Hi havia el concepte de joc, aquella pressió que quan perdien la pilota ja estaven tots posicionat­s... En Johan tenia un criteri”.

El tècnic basc va jutjar que el futbol de Cruyff (segons la seva opinió, fonamentat en la velocitat) i el de Guardiola (en la possessió) ben poca cosa tenen a veure. A l’aquelarre també hi va entrar Valverde, el nou tècnic. “L’Ernesto i en Johan s’assemblen com jo [baixet i de complexió feble] i en John [Toshack, alt i corpulent]”, il·lustra Clemente.

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? Salutació entre Josep Lluís Núñez i Vicente del Bosque en presència de Carles Rexach
XAVIER GÓMEZ Salutació entre Josep Lluís Núñez i Vicente del Bosque en presència de Carles Rexach

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain