La Vanguardia (Català)

Reelecció exprés de Florentino

La modificaci­ó dels estatuts impedeix a la pràctica que sorgeixi una oposició real

- CARLOS NOVO Madrid

El Reial Madrid va obrir ahir període electoral convocant eleccions a la presidènci­a amb un anunci a la pàgina web del club. Els socis que vulguin disputar el càrrec a Florentino Pérez tenen des d’avui fins al diumenge 18 de juny per presentar les seves candidatur­es. Tot indica que serà una reelecció exprés de Florentino Pérez, sense oposició a la vista per l’enduriment que aquesta junta directiva va fer el 2012 dels requisits per ser candidat. A l’anunci del club tampoc no es fixa ni el dia dels comicis. Tan sols es diu que “en el supòsit que resulti proclamada més d’una candidatur­a, la Junta Electoral farà pública la data i el lloc de celebració de les votacions”. En cas d’haver d’anar a les urnes, el club blanc estudia dues dates: el 25 de juny o el 2 de juliol.

Els dos requisits modificats per Florentino Pérez que redueixen dràsticame­nt el cercle d’aspirants són l’elevació de l’antiguitat com a soci de deu a vint anys i l’enduriment de les condicions del preaval necessari. Aquest preaval, imposat per la llei de l’Esport i que ha de ser per import del quinze per cent de l’últim pressupost del club, compleix ara a més unes determinad­es condicions: ha d’estar emès per una entitat bancària establerta a Espanya i ha de ser contra el patrimoni personal, “i exclusivam­ent personal”, dels candidats. D’acord amb l’última campanya, el preaval estaria entorn dels 75 milions d’euros.

Aquestes condicions han fet impossible que sorgeixi qualsevol oposició a l’actual junta directiva. Des que Florentino Pérez va assolir per segona vegada la presidènci­a, el juny del 2009, no s’han celebrat eleccions.

L’única persona que al seu dia va comentar que estaria disposada a presentar-se, l’empresari navilier valencià Vicente Boluda, que va succeir a Ramón Calderón, l’últim president elegit a les urnes, va afirmar que la modificaci­ó dels estatuts semblava una maniobra en contra seva, perquè aquest 2017 complia 19 anys de soci.

L’última oposició visible a les grades del Bernabeu a Florentino Pérez va ser l’anomenat Movimiento Ámbar, socis que anaven als partits vestits de taronja i amb globus d’aquests colors. Això va ser a començamen­ts de la temporada 2015-2016, amb Rafa Benítez a la banqueta. El seu moment de màxima força va ser després del 0-4 del Barcelona, però amb l’arribada de Zinédine Zidane i els bons resultats tot això es va desactivar i aquesta temporada no ha donat senyals de vida.

Tampoc en les assemblees anuals de socis no hi ha contestaci­ó visible als actuals mandataris, en especial perquè el club s’ha preocupat d’evitar que siguin elegits socis compromiss­aris els dos últims paladins de l’oposició: Eugenio Martínez Bravo, president de Plataforma Blanca, i Carlos Mendoza, president de l’Associació Valors del Madridisme. Tots dos van denunciar al seu dia que havien perdut la seva acta de compromiss­ari perquè les eleccions havien estat manipulade­s.

Martínez Bravo denunciava les intromissi­ons de Florentino Pérez en la parcel·la esportiva. Mendoza denunciava que el deute del club era molt superior al declarat i que superava els 500 milions d’euros.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain