La Vanguardia (Català)

Operació remuntada

Márquez s’obliga al miracle: arriba al Circuit 37 punts darrere del líder

- Montmeló

Si és any senar, a Marc Márquez li toca remuntada quan arriba a Montmeló. És un clàssic del mes de juny. Li va passar el 2013, va repetir repte el 2015 i el torna a experiment­ar aquest 2017: el de Cervera afronta el seu gran premi de casa, l’inici del segon terç del Mundial, a remolc, despenjat del liderat, aquesta vegada quart a 37 punts de Maverick Viñales. Una cursa i mitja de retard. Serà capaç de recuperar el desavantat­ge? El Circuit serà un punt d’inflexió per iniciar la remuntada? Aquesta és la intenció del 93.

De convencime­nt no n’hi falta. Quan se li plantejava si no era massa optimista pensar a revalidar el títol, Márquez responia amb una rialla: “Tan malament em veus? És clar que estava millor l’any passat. Al final, mentre hi hagi opcions ho intentaré; estic a 37 punts, d’una cursa a l’altra poden canviar moltes coses, el campionat és molt llarg. No hem arribat ni a la meitat, de manera que el meu primer gran objectiu és retrobar la confiança amb el tren davanter. Aquí intentaré començar de zero una altra vegada. Lluitar fins al final”, prometia, apuntant el seu principal dèficit aquest any: l’adherència al pneumàtic davanter, bàsic per al seu estil de pilotatge de fortes frenades.

La remuntada, segons Márquez, passa per dos aspectes: que les gomes que subministr­a Michelin li donin adherència i confiança, i “extreure més de la moto, millorar-la tècnicamen­t”, com va fer Honda el 2016 en una evolució prodigiosa. I en tercer lloc que fallin els rivals, sobretot un Viñales cada cop més sòlid.

De determinac­ió per buscar la victòria –arriscar– i d’experiènci­a en remuntades no n’hi falten al de Cervera. “Quants ensurts tinc als entrenamen­ts? Estic anant al límit per arribar sisè...”, comenta Marc, que també disposa de l’aprenentat­ge acumulat dels precedents.

El 2013 i el 2015 el pas per Montmeló també va ser dramàtic: fa dos anys arribava al Circuit a 49 punts de Rossi i a 42 de Lorenzo, i va acabar a 88 del campió... I fa quatre temporades estava a 30 del liderat de Pedrosa, però amb el primer triomf (i últim) a Montmeló va ser capaç de sumar-ne 32 més que el vallesà en dues curses per disparar-se cap al seu primer títol. Ha estat la remuntada més gran en 15 anys per acabar regnant a MotoGP.

Què tocarà aquest 2017? Márquez creu que aquest any, a diferència del 2015, “quan estava totalment perdut”, sap quin és el problema: l’adherència davantera. “Ho estem solucionan­t, intentem trobar el millor camí per minimitzar-lo i reduir el desavantat­ge”, assegura.

Dalt de la taula, Viñales no se’n refia. “Fixa’t, després de l’Argentina li treia 37 punts i després de Jerez ja estava a 2... En aquest Mundial cal ser molt regular i no baixar del podi fins a final de temporada”, diu el de Roses.

Un observador neutral com Jorge Lorenzo ho té clar: “Veig en Maverick molt centrat i molt ràpid, cometent pocs errors, i, al contrari, a Márquez el veig més forçat, cometent errors, amb ensurts de caigudes, i això fa que sigui favorit el més segur. Però en aquest Mundial no pots badar”. “Cal saber quan forçar i quan no, sobretot en Marc, si no es troba bé amb l’Honda”.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? MotoGP, amb Wembley’92. Els germans Espargaró, Canet, Morbidelli i Àlex Márquez van conèixer ahir al Camp Nou a Rexach, Bakero i Amor, del Barça de Wembley, i Julio Alberto
ÀLEX GARCIA MotoGP, amb Wembley’92. Els germans Espargaró, Canet, Morbidelli i Àlex Márquez van conèixer ahir al Camp Nou a Rexach, Bakero i Amor, del Barça de Wembley, i Julio Alberto

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain