La Vanguardia (Català)

“L’NBA no és cap amenaça”

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ Barcelona Aliances.

Jesús Bueno (Barcelona 1969) és un home molt enfeinat però troba un forat per rebre La Vanguardia a la seu de la Federació Catalana de Bàsquet. Dos mons aparentmen­t antagònics, l’NBA i el bàsquet de base, però amb un objectiu comú: que els nens optin per mirar el cèrcol i no pas per donar puntades de peu a una pilota. Bueno, en qualitat de vicepresid­ent de la lliga dels Estats Units per a Europa, l’Àfrica i l’Orient Mitjà, analitza el bon moment que està vivint l’NBA, els seus projectes i la seva relació amb el bàsquet europeu, que se sent cada vegada més distanciat del gegant americà.

LA FINAL DE L’NBA: “Golden State i Cleveland són dos equips amb moltíssima qualitat. Estem veient cistelles impression­ants i, amb un equip, els Warriors, que de moment va liderant per 3-0, però sabem per una història recent [el 3-1 que van capgirar els Cavaliers la temporada passada] que no et pots relaxar mai. Després pot sortir un 3-3 i es resol en el setè. Si acabessin 4-0 em sorprendri­a”, analitza Bueno, per qui la superiorit­at dels dos finalistes en aquests playoffs no és dolenta per a la lliga. “Jo crec que això és molt positiu. Hi ha un superequip que està dominant i Cleveland també ha estat per sobre dels altres. A l’aficionat li agraden aquests dominis, una altra cosa és que hi hagués una dinastia de 15 anys guanyant el mateix. En la història recent de l’NBA, per exemple, els Bulls han estat manant durant 3 o 4 anys, hem tingut els Spurs, hem tingut els Miami Heat i ara sembla que és qüestió dels Cavaliers i els Warriors, com hi havia els Lakers i els Celtics als vuitanta. Les dinasties creen llegendes entre els jugadors”. Per Bueno l’NBA és en un moment ideal. “Som en la millor època de sempre. Sents gent que diu que cal apujar la cistella a quatre metres o que cal posar la línia de tres més lluny perquè hi hagi triples cada vegada més llunyans i Stephen Curry les fica entrenant-se des del mig del camp. Sembla que les coses que fan ja no són difícils, quan continuen sent igual de complicade­s”.

L’IMPACTE DEL NOU CONTRACTE. L’NBA ha rebut amb els braços oberts el mannà del nou contracte televisiu als EUA (21.400 milions d’euros per a nou anys), un riu de diners que ha provocat un benefici general. “Estem orgullosos de compartir el 50% d’aquests ingressos amb els jugadors, cosa que produeix un impacte als contractes, però també hi ha un impacte en els clubs per millorar les seves instal·lacions i la seva relació amb els aficionats. Al final tot el model s’enriqueix i hi ha més diners per invertir”, diu el vicepresid­ent de l’NBA a Europa.

LA DISTÀNCIA AMB EL BÀSQUET EUROPEU. Tot i això, el fet que s’hagin multiplica­t els ingressos als EUA ha provocat que la resta del bàsquet quedi en una patent inferiorit­at de condicions. Davant això Bueno contesta el següent: “Hi ha dues qüestions. La distància pel que fa al joc no és més gran, al contrari, perquè l’NBA cada vegada té més jugadors de fora i hi ha més nivell a tot el món. Tot i això, en l’aspecte econòmic sí que és cert que hi ha uns nivells d’ingressos a l’NBA que altres lligues no tenen. Això fa que siguem una millor opció perquè els jugadors puguin desenvolup­ar la seva carrera. Però al final a l’NBA només hi ha 470 llocs de treball i els estrangers només suposen el 25% dels jugadors. Estem en un 75%-25% que jo crec que no és cap amenaça internacio­nal per a ningú. El millor talent continuarà venint a l’NBA, però ara hi ha una por que no és real”.

“Els estrangers només suposen el 25% dels nostres jugadors; hi ha una por que no és real” El barceloní Jesús Bueno, vicepresid­ent de l’NBA a Europa, analitza el moment pròsper de la lliga dels EUA i el seu impacte

global

ELS CONSUMIDOR­S. Com més estrangers militen en franquície­s de l’NBA, molt més seguiment hi ha d’aquests equips fora dels Estats Units. “És veritat. Podem dir que als nostres webs hi ha més trànsit a l’estranger que als Estats Units. Els nostres estudis ens diuen que l’NBA té uns 700 milions de seguidors. D’aquests, uns 75-85 milions són dels Estats Units. La resta són de fora. Cada vegada més el panorama internacio­nal és més important per a nosaltres. Les oportunita­ts són fora perquè hi ha més gent”, afirma Bueno.

LA MILLORA DEL JOC. El bàsquet sempre passa per ser un esport dinàmic i evolutiu. La batuta en aquest sentit continua sent de l’NBA. “Volem que el joc sigui més atractiu i més just per a l’aficionat, que guanyi sempre el millor. Hem fet molts esforços amb l’instant replay [revisió de les jugades per vídeo] i amb el tema dels arbitratge­s per reduir els errors. És el que es mereix l’aficionat. Després també estem intentant cuidar més el jugador, prevenir millor les seves lesions, i estudiem si són necessaris o no els back-to-backs [jugar dos dies consecutiu­s] o és millor limitar-los o eliminar-los. Farem esforços per començar la competició una mica abans per reduir el seu impacte. Cal protegir l’atleta, que és l’artista”.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Jesús Bueno va rebre ahir La Vanguardia a la seu de la Federació Catalana, amb qui manté molts contactesd­e col·laboració
ANA JIMÉNEZ Jesús Bueno va rebre ahir La Vanguardia a la seu de la Federació Catalana, amb qui manté molts contactesd­e col·laboració

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain