La Vanguardia (Català)

L’oposició i tècnics d’Hisenda demanen la dimissió del ministre

- Madrid

Poc després que ahir es fes pública la decisió del Constituci­onal, el número 2 d’Hisenda, José Enrique Fernández Moya, es va afanyar a posar el focus en la crítica a l’ús d’un decret-llei per tirar endavant la polèmica amnistia fiscal del 2012. Però la sentència va molt més enllà. Malgrat no tenir conseqüènc­ies sobre els 30.000 contribuen­ts que al final només van tributar un 3% pels 40.000 milions aflorats –havia d’haver estat el 10%–, suposa un dur qüestionam­ent a la bateria argumental desplegada durant anys pel Govern de Mariano Rajoy i, en especial, pel ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro. Ahir l’oposició –tret de Ciutadans– va sortir en bloc a demanar la seva dimissió.

També va reclamar la sortida del ministre l’associació de tècnics d’Hisenda, que amb la d’inspectors va celebrar els retrets formulats pel Tribunal Constituci­onal.

Paradoxalm­ent, l’espinós rastre de l’amnistia fiscal –fins i tot el mateix Executiu va acabar desistint d’anomenar-la únicament “regularitz­ació tributària extraordin­aria”– s’ha resistit a desaparèix­er. Tota una reguera d’investigac­ions sobre corrupció han anat destapant beneficiar­is de l’amnistia fiscal entre els implicats. Des de l’exvicepres­ident i exdirector de l’FMI, Rodrigo Rato, a l’extresorer del PP Luis Bárcenas, passant per dos dels fills de l’expresiden­t Jordi Pujol, Josep i Oleguer, o l’exsoci d’Iñaki Urdangarin, Diego Torres. L’Agència Tributària va recaptar en total 1.200 milions d’euros, només la meitat de l’esperat.

La prescripci­ó de l’amnistia fiscal es va convertir també en un dels principals punts de fricció entre el Partit Popular i el seu soci d’investidur­a, que Hisenda va provar de trampejar amb una carta massiva enviada el novembre passat a tots els beneficiat­s. En ella, els advertien que els continuari­en investigan­t. Des d’aleshores, el fisc amb prou feines ha ingressat 7 milions d’euros.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain