La Vanguardia (Català)

Saracho diu que el Popular va demanar la intervenci­ó i venda

L’expresiden­t admet el fracàs, però creu que no tenia cap altra sortida

-

El Popular no va ser intervingu­t contra la voluntat d’Emilio Saracho, el seu expresiden­t, i del ja cessat consell d’administra­ció, sinó a petició pròpia. Així ho va assegurar el mateix Saracho als seus directius en un missatge de 13 minuts pronunciat dimecres al matí, just abans de deixar l’entitat, a què va tenir accés el digital Vozpopuli.com.

“El mateix banc va demanar la resolució en el moment en què sabíem que hi havia una solució; no abans, perquè entrar en una resolució sense solució no és solució”, va dir amb referència a l’oferta del Santander. “Senzillame­nt, hem procedit a vendre el banc mitjançant un mecanisme de resolució a un dels contendent­s amb més interès i més capacitat”, va afegir Saracho.

Aparentmen­t, aquesta versió dels fets contradiu l’oferta pels supervisor­s i el banc càntabre, que van explicar que la intervenci­ó es va decidir dimarts a la tarda i l’adjudicaci­ó va arribar dimecres a la matinada en una subhasta expressa coordinada pel FROB.

En realitat, el dissabte 3 de juny, la Junta Única de Resolució ja havia començat a preparar el dispositiu per intervenir el banc i vendre’l. La decisió no es prendria fins al dimecres 7 quan, com va explicar Saracho al seu equip, “la situació de liquiditat era insostenib­le”.

El final de la història ja és conegut, encara que poc o res se sabia de la versió dels fets del seu protagonis­ta principal. L’expresiden­t, nomenat pel consell el febrer d’aquest any i comissiona­t per salvar una entitat a la deriva, va reconèixer dimecres el seu fracàs: “No em deixa cap bona sensació que aquella part del banc –els accioniste­s– no l’hàgim pogut salvar. Reconec que en això he fallat i, amb mi, els 11.000 empleats del Popular, que no hem aconseguit sostenir la credibilit­at del banc”.

Després de l’autocrític­a, Saracho va dir als seus que el miracle era impossible. “Els accioniste­s no han tingut realment cap possibilit­at de mantenir el valor i qualsevol de les dues opcions que prevèiem (la venda o l’ampliació de capital) haurien portat el preu de l’acció a un preu infinitame­nt menor al del tancament de dimarts”. Per l’expresiden­t del Popular, que només fa una setmana encara mantenia que el banc era solvent, “l’acció anava convergint cap aquella xifra (zero) des de feia mesos. Aquesta era la realitat del mercat, i ho sento”. Sense un consol possible per als accioniste­s a qui ha fallat, Saracho va concloure la seva al·locució parlant d’una situació ja irremeiabl­e per a ells.

“Els accioniste­s del banc no tenien realment cap possibilit­at de mantenir el valor”

 ?? JUAN MEDINA / REUTERS ?? Emilio Saracho va assegurar ahir que “el miracle” era impossible
JUAN MEDINA / REUTERS Emilio Saracho va assegurar ahir que “el miracle” era impossible

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain