La Vanguardia (Català)

La incertesa s’acarnissa amb Liberbank, que perd un 18%

El banc comunica que té els actius sanejats i una liquiditat alta

- EDUARDO MAGALLÓN

La incertesa sobre part del sector financer espanyol després de la intervenci­ó i venda del Popular va impactar ahir de ple en el Liberbank, que es va desplomar en borsa un 18%.

Per intentar frenar la caiguda de l’acció, el banc va comunicar a mig matí a la CNMV el resultat de la valoració independen­t –realitzada per tres experts– dels actius de l’entitat una vegada que va finalitzar l’any passat l’EPA (esquema de protecció d’actius) atorgada pel FROB i l’FGD. Segons aquella anàlisi, l’entitat registra una cobertura del 121% sobre la cartera de crèdits dubtosos en el primer trimestre del 2017. L’entitat informa també que compta amb una liquiditat de prop de 7.000 milions d’euros.

Fonts del banc van assegurar que la situació de l’entitat no té res a veure amb la de Banco Popular ja que la seva cartera d’actius està sanejada, la posició de liquiditat és alta i el capital està majoritàri­ament en mans d’accioniste­s estables.

Precisamen­t, una possible explicació de la caiguda d’ahir i d’abans-d’ahir (-7,7%) és que la liquiditat del valor és molt baixa, ja que més de la meitat del capital està en mans d’accioniste­s estables com les fundacions de les caixes que van crear Liberbank, amb un 45%, el fons britànic Oceanwood, amb un 10%, o la Corporació­n Masaveu, amb el 5,6%, que ahir precisamen­t va incrementa­r la seva participac­ió.

Liberbank serà el banc més petit d’Espanya amb actius de 42.000 milions una vegada que BMN (actual fanalet vermell) s’integri a Bankia. Liberbank és el resultat de la fusió de Cajastur, Caja de Extremadur­a, Caja Cantabria i Caja Castilla La Mancha. Aquesta última va ser intervingu­da pel Banc d’Espanya. L’entitat que dirigeix Manuel Menéndez va sortir a borsa el 2013 i actualment, després de les caigudes, té una capitalitz­ació de 766 milions d’euros.

D’altra banda, el rescat i la posterior venda del Popular poden complicar els plans de sortida a borsa d’altres entitats sorgides de les antigues caixes d’estalvis com Unicaja, que havia iniciat els tràmits per cotitzar al mercat borsari.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain