La Vanguardia (Català)

Iberdrola crea un gegant elèctric al Brasil i Llatinoamè­rica

- João Pessoa (Brasil). Enviat especial

Iberdrola fusionarà la filial Elektro i la seva participad­a Neoenergia i crearà l’empresa elèctrica més gran del Brasil per punts de subministr­ament i la segona per energia distribuïd­a, i la primera de Llatinoamè­rica per nombre de clients, amb 13,4 milions. La multinacio­nal espanyola ha arribat a un acord amb els accioniste­s de la segona companyia, de la qual té el 39% –Caixa de Previdênci­a dos Funcionári­os do Banco do Brasil (Previ), que controla el 49%, i BB Banco de Investimen­tos (Banco do Brasil), el 12%–, per incorporar l’activitat i els negocis de la primera, que és 100% de l’energètica que presideix Ignacio Sánchez Galán.

La societat resultant, que consolidar­à amb Iberdrola i que aglutinarà la distribuci­ó, transport, generació i comerciali­tzació de Neoenergia i Elektro, serà en un 52,45% de la multinacio­nal espanyola, un 38,21% de Previ i un 9,35% de Banco do Brasil. L’acord inclou el compromís d’Iberdrola de treure a borsa la companyia quan Previ i Banco do Brasil ho considerin oportú.

L’operació haurà de ser aprovada per les juntes generals d’accioniste­s de Neoenergia i Elektro i està pendent de les aprovacion­s de les autoritats brasileres. La nova companyia compta amb una base d’actius regulats de 3.657 milions d’euros, uns ingressos de 7.935 milions i un benefici brut d’explotació (ebitda) de 934 milions el 2016. Iberdrola sumarà prop de 3.000 milions de deute al seu balanç (va tancar el març amb 29.760 milions), encara que la seva ràtio de palanqueja­ment millorarà en incorporar als seus comptes l’ebitda de la nova firma.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain