La Vanguardia (Català)

Amb el vent de cua

- Josep Oliver

El Banc d’Espanya confirma que l’economia creixerà per sobre el 3% el 2017, l’ocupació apunta a augments superiors al 2,5%, els preus de l’habitatge continuen a l’alça i les importacio­ns pugen només moderadame­nt. Què ha succeït? Les raons d’aquesta aparentmen­t saludable expansió, que ja avança cap al quart any, són diverses. I, entre les més rellevants, retingueu les dues següents: els efectes de la moderació salarial en la millora de la competitiv­itat exterior i els vents que ens empenyen des del BCE. Però així com la primera reflecteix un canvi potencialm­ent permanent, la caiguda de tipus d’interès i les compres de deute pel BCE són transitòri­es, encara que no per això menys importants. Com a mostra, entre el 2011 i el 2016, el BCE ha prestat a la banca espanyola més del 22% dels seus recursos a curt termini, més del 28% del crèdit a llarg i prop del 14% de les compres d’actius (deute privat i públic). I tot això per a una Espanya que aporta un escàs 10% del PIB de l’eurozona. I adobat amb uns tipus d’interès pràcticame­nt nuls.

Alegreu-vos, doncs, de la decisió d’ahir del BCE: Draghi va anunciar que mantindrà el programa de compra d’actius fins al desembre i, si la inflació no es recupera, el prolongarà tant com calgui. Alhora ha mantingut el tipus d’interès en el 0%. Rere aquesta confirmaci­ó de la seva política hi ha subjacents unes perspectiv­es d’inflació que, malgrat el seu esforç, s’han tornat a deteriorar: creixement de l’índex general de preus de l’1,5% el 2017, de l’1,3% el 2018 i de l’1,6% el 2019, molt lluny encara de l’objectiu del 2%.

Aquests vents de cua no haurien tingut la mateixa empenta sense profundes, i

Mentre a Madrid es respira optimisme, a Frankfurt esperen que la inflació es recuperi

doloroses, reformes internes. Entre les quals les que han afectat la competitiv­itat exterior, que es reflecteix en un continu avenç de les exportacio­ns i el contingut augment de les importacio­ns. Hi havia el convencime­nt que la imbricació de la indústria espanyola amb la de la resta d’Europa feia molt difícil reduir les compres a l’exterior. Però les últimes xifres de comerç amb la resta del món suggereixe­n una parcial substituci­ó de compres a l’exterior per la millora competitiv­a de la producció interior: segons l’últim informe anual del Banc d’Espanya, la resposta de les importacio­ns a l’augment de la demanda interna el 21016 s’ha contret substancia­lment. Això vol dir que sembla que podem augmentar el creixement intern i, simultània­ment, aconseguir superàvits exteriors. Una cosa mai vista per aquests pagaments!

Després de la quirúrgica intervenci­ó del Popular i amb aquestes perspectiv­es de tipus d’interès i de compra de deute públic, a Madrid es respira optimisme. Benvingut sigui, en particular si aprofitem adequadame­nt aquesta finestra d’oportunita­t que el BCE ofereix, la qual cosa no és evident. Mentrestan­t, a Frankfurt sembla que han posat el pilot automàtic en espera que la inflació es recuperi. En resum: sense novetat, senyora baronessa, sense novetat.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain