La Vanguardia (Català)

Puigdemont anuncia l’1-O i Rajoy espera els fets

El Govern escenifica la unitat independen­tista i la decisió de seguir amb el referèndum unilateral La Moncloa resta importànci­a a la declaració, però avisa que anirà al TC si es du a la pràctica

- JOSEP GISBERT ÀLEX TORT Barcelona

L’1 d’octubre serà, finalment, el dia D. La data escollida pel Govern per celebrar el referèndum d’autodeterm­inació, que tindrà una pregunta molt clara: “Voleu que Catalunya sigui un Estat independen­t en forma de república?”. Es tracta d’una data i una pregunta que ahir van ser revelades de manera solemne per Carles Puigdemont al pati dels Tarongers del Palau de la Generalita­t, acompanyat pel Govern en corporació i els diputats de Junts pel Sí i la CUP, en un acte que certifica l’inici de la via unilateral després de la negativa formal de Mariano Rajoy a pactar els termes i les condicions de la consulta. És un camí sense retorn que acosta inevitable­ment al xoc institucio­nal.

El compte enrere va començar amb una reunió extraordin­ària del Consell Executiu, a la sala Tàpies, en què tots els membres van ser informats del contingut de les declaracio­ns institucio­nals que pronunciar­ien el president de la Generalita­t i el vicepresid­ent del Govern i que van acollir amb aplaudimen­ts. En paral·lel, en una sala contigua, també estava reunit l’anomenat Consell Tècnic, integrat pels secretaris gene- rals de tots els departamen­ts, que van saber els detalls sobre la data i la pregunta, per boca d’Oriol Junqueras, després dels consellers. Va ser una sessió merament informativ­a en els dos casos, sense cap acord amb implicacio­ns jurídiques pel mig, que va acabar amb un cafè i va donar pas a la posada en escena al pati dels Tarongers, l’escenari pròpiament dit de l’anunci de la data i la pregunta del referèndum.

I va ser aquí on Carles Puigdemont, en companyia del Govern i els electes de Junts pel Sí i la CUP per transmetre una imatge de la màxima unitat i sintonia del bloc independen­tista, va situar la consulta el diumenge 1 d’octubre i va fixar la pregunta –que es formularà en els tres idiomes oficials de Catalunya: el català, el castellà i l’aranès– amb una redacció que sintetitza totes les sensibilit­ats. La del PDECat, que preferia parlar d’estat, i la d’ERC i la CUP, partidàrie­s d’utilitzar el terme república. El compromís adquirit amb la celebració del referèndum començava, d’aquesta manera, a prendre forma, i ho feia després dels intents infructuos­os d’acordar-lo amb el Govern espanyol, que el president de la Generalita­t va repassar i va lamentar. “Estem arribant al final de la legislatur­a i no hem tingut cap resposta positiva”, va emfatitzar per justificar el pas que s’estava fent, “en exercici del legítim dret a l’autodeterm­inació que té una nació mil·lenària com Catalunya”, cap a la consulta, “amb un mandat que aquest Govern es compromet a aplicar”, va destacar.

Serà un referèndum del qual ara per ara es desconeixe­n els detalls, però que Carles Puigdemont va assegurar que el seu gabinet aportaria quan arribés el moment. “El Govern es conjura per oferir totes les garanties i per vetllar per la rectitud del procés de convocatòr­ia, organitzac­ió i celebració del referèndum, i fa una crida a tots els ciutadans a assumir col·lectivamen­t, amb la màxima dignitat i exigència, l’exercici d’un dret inalienabl­e sobre el qual descansa l’edifici de la democràcia, com és el dret de les persones a decidir lliurement el futur del seu país”, va subratllar. La previsió és que aquestes garanties i totes les condicions de la consulta figurin en la norma que la regularà, que encara no està decidit si tindrà entitat pròpia o formarà part de la llei de transitori­etat jurídica, però que sí que és bastant segur que no s’aprovarà fins després de vacances, just abans de la convocatòr­ia formal del referèndum, a fi d’evitar que el més que previsible recurs del Govern central davant el Tribunal Constituci­onal ho faci inviable.

Qui va carregar més específica­ment contra el Govern espanyol va ser, tot i això, Oriol Junqueras, que el va acusar de “violentar els drets democràtic­s fonamental­s” i d’“exercir antidemocr­àticament les seves funcions” i que va considerar que aquest comportame­nt justifica plenament que el Govern no tingui altre remei que optar per la via unilateral, per intentar donar sortida a les necessitat­s de Catalunya, davant un “Estat ineficient i injust” que “nega reiteradam­ent” als catalans el dret a decidir i “perjudica els seus interessos econòmics”. Però, malgrat la crítica severa, el Gabinet de Mariano Rajoy va optar ahir, i a diferència precisamen­t de les reaccions estridents que li havien retret el president de la Generalita­t i el vicepresid­ent del Govern, per una resposta més aviat de perfil baix, en espera, en tot cas, que el bloc independen­tista passi dels anuncis als fets.

En aquest cas, la previsió del Govern, que el simple anunci de la data i la pregunta del referèndum –que, per cert, va tenir lloc mentre el Consell de Ministres estava reunit– no hauria de comportar cap conseqüènc­ia judicial perquè no s’adoptava cap acord formal, s’havia complert. Potser per això l’acte al pati dels Tarongers va acabar de manera més distesa i menys rígida de com havia començat, amb els diputats immortalit­zant el moment en selfies i els consellers prenent un altre cafè a la sala Tàpies abans d’abandonar el Palau de la Generalita­t. Un mínim moment de relaxament davant les dificultat­s que tots són conscients que s’acosten.

Davant aquestes dificultat­s, les entitats sobiranist­es s’han autoerigit en defensores de “la democràcia que ens volen prendre”. L’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independèn­cia (AMI) han repetit fins a la sacietat que sempre faran costat al Govern i les institucio­ns. I, per tornar-ho a demostrar, fa uns quants dies van convocar una altra concentrac­ió a Montjuïc per demà, diumenge. Però ahir les tres entitats ja van voler deixar clara la seva satisfacci­ó

El president es compromet a aplicar el resultat, sigui quin sigui, de la consulta

“El Govern es conjura per oferir totes les garanties i vetllar per la rectitud del procés” Junqueras acusa el Govern espanyol de “violentar els drets democràtic­s”

Les entitats sobiranist­es demanen saber el cens i activar la convocatòr­ia

 ?? ROSER VILALLONGA ?? Solemnitat al pati dels Tarongers. Puigdemont i Junqueras van voler donar formalitat a l’anunci del referèndum
ROSER VILALLONGA Solemnitat al pati dels Tarongers. Puigdemont i Junqueras van voler donar formalitat a l’anunci del referèndum
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain