La Vanguardia (Català)

El PSOE vol la reprovació de Montoro

El Govern central replica que l’amnistia fiscal d’Hisenda va servir per evitar el rescat

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

Després de la dura sentència del Constituci­onal contra l’amnistia fiscal del 2012, el PSOE ha anunciat que demanarà la reprovació del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro. El Govern central va fer ahir una ferma defensa del ministre.

Cuegen les conseqüènc­ies de la sentència del Tribunal Constituci­onal, coneguda dijous, que va anul·lar per unanimitat l’amnistia fiscal del 2012, encara que sense conseqüènc­ies per als 30.000 beneficiar­is de la regularitz­ació. El president de l’organitzac­ió d’Inspectors d’Hisenda de l’Estat (IHE), José Luis Groba, va defensar ahir que la decisió de l’Alt Tribunal dificultar­à que en el futur s’aprovin noves amnisties fiscals, fins i tot encara que es tramitin en qualitat de llei ordinària.

En declaracio­ns a Efe, Groba va recalcar que els arguments de fons de la sentència “van a l’essència” de l’article 31.1 de la Constituci­ó, on s’estableix el deure de tots els ciutadans a contribuir al sostenimen­t de les despeses públiques a través d’un sistema tributari just, inspirat en els principis d’igualtat i progressiv­itat.

Des que es va conèixer la sentència, el Govern va provar de rebaixar la rellevànci­a a la decisió, a l’atribuir el retret del Constituci­onal al simple error formal d’aprovar l’amnistia fiscal mitjançant un decret-llei. En el mateix sentit es va expressar ahir el ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, on va sortir en defensa del seu company de gabinet, Cristóbal Montoro. “Té tot el suport del Govern”, va afirmar Méndez de Vigo, mentre esquivava les preguntes sobre la clatellada judicial per l’acusació del Constituci­onal a l’Estat d’haver “abdicat”.

Méndez de Vigo va confirmar que Montoro va fer una breu explicació al Consell de Ministres sobre la decisió del Constituci­onal. A més, el portaveu va remarcar que l’amnistia fiscal va servir per evitar “un desastre, el rescat” d’Espanya. La decisió de recórrer a aquesta regularitz­ació extraordin­ària, va indicar, es va produir poc després que el Govern de Mariano Rajoy es trobés que el dèficit del 2011 assolís els 93.000 milions euros, en lloc dels 60.000 anunciats per l’executiu anterior, el de José Luis Rodríguez Zapatero”. “És una de les mesures que han contribuït a que Espanya sigui al capdavant dels països que més creixen i més ocupació creen”, va arribar a dir el ministre portaveu. Méndez de Vigo, segons el qual l’amnistia fiscal es va fer en una “situació excepciona­l”.

Alhora, augmenta la pressió sobre Montoro, el pare de l’amnistia que va fer aflorar 40.000 milions d’euros i una recaptació per a les arques del fisc de gairebé 1.200 milions d’euros –la meitat del previst–. En espera de saber quin dia compareixe­rà el ministre d’Hisenda per donar compte de la sentència del Tribunal Constituci­onal, el PSOE va avançar ahir que plantejarà la reprovació del ministre. Els socialiste­s argumenten aquesta reprovació –la primera en tota la democràcia va ser contra el màxim responsabl­e del Ministeri de Justícia, Rafael Catalá, fa només unes setmanes– assenyalan­t que Montoro “ha beneficiat els defraudado­rs, vulnerant principis constituci­onals, mentre s’incrementa­va de forma notable la càrrega impositiva als contribuen­ts”.

A diferència del que va succeir amb Catalá, no està tan clar que Ciutadans acabi donant suport a la reprovació de Montoro. Ja dijous es va desmarcar d’altres grups de l’oposició en evitar demanar la dimissió del ministre d’Hisenda. Ahir, el líder de la formació, Albert Rivera, va anunciar una interpel·lació a l’impulsor de la reforma fiscal ara anul·lada. Alhora, va evitar pronunciar-se sobre una eventual petició de dimissió fins que Montoro doni les correspone­nts explicacio­ns al Congrés dels Diputats. Rivera va assenyalar que li preguntarà si “era conscient que l’amnistia estava feta a mida dels corruptes”.

 ?? SERGIO BARRENECHE­A / EFE ?? Íñigo Méndez de Vigo al costat d’Isabel Tejerina, a la roda de premsa del Consell de Ministres
SERGIO BARRENECHE­A / EFE Íñigo Méndez de Vigo al costat d’Isabel Tejerina, a la roda de premsa del Consell de Ministres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain