La Vanguardia (Català)

María García Rodríguez

SECRETÀRIA D’ESTAT

- Barcelona

La secretària d’Estat de Medi Ambient ha confirmat que el Govern central ampliarà els propers mesos la xarxa de parcs amb la incorporac­ió del primer parc exclusivam­ent marí: el del Mar de Las Calmas, a El Hierro.

Davant el port de La Restinga, al sud de l’illa d’El Hierro, els vaixells naveguen per sobre del volcà submarí actiu que va estar a punt d’emergir fa cinc anys en una successió de tremolors que van causar espant. Grups de dofins i caps d’olla familiars deixen veure el seu llom sobre aquestes aigües netes sota un cel blau, mentre el con volcànic és a només 80 m sota la superfície. Aquest enclavamen­t natural, amb escasses pressions humanes i fons habitats per gorgònies, ostres gegants i esponges de cristall, és el lloc triat pel Ministeri d’Agricultur­a i Medi Ambient per crear el primer parc nacional exclusivam­ent marítim.

Les caracterís­tiques geològique­s i ecològique­s fan del Mar de Las Calmas un lloc únic. Per això, l’Organisme Autònom Parcs Nacionals ha decidit complement­ar la seva xarxa d’espais de màxima protecció amb aquesta representa­ció d’ecosisteme­s marins.

A poca distància de la costa d’El Hierro, el mar assoleix els 200 m de profundita­t, per la qual cosa és fàcil observar espècies oceàniques, com cetacis, tortugues i impression­ants peixos lluna, mentre els penya-segats volcànics cauen en picat sobre fons de maerl, algues coral·lines i sòls amb sediments en descomposi­ció. Més de quinze espècies de balenes i dofins i cinc espècies de tortugues es mouen en aquestes aigües. El nou parc ocuparia 21.408 ha i estaria situat a la part sud-occidental de l’illa d’El Hierro (província de Santa Cruz de Tenerife).

La secretària d’Estat de Medi Ambient, María García Rodríguez, va confirmar dijous que el Govern central ampliarà els pròxims mesos la xarxa de parcs amb la incorporac­ió d’aquest primer parc exclusivam­ent marí. “Aquests projectes no són senzills, ja que han d’implicar tota la població perquè tinguin èxit i han de combinar la protecció ambiental amb oportunita­ts de desenvolup­ament econòmic sostenible i real per als residents de manera respectuos­a i compatible amb el parc”, va detallar.

“El nou espai protegit en garantiria la conservaci­ó. A més, s’aconseguir­à una més bona regulació de la pesca artesanal”, diu Juan Carlos del Olmo, secretari general de WWF, que activa una campanya per crear el parc. Del Olmo afirma que aquest encaixa amb els valors de conservaci­ó que promou el Cabildo que ha fet una aposta per un turisme responsabl­e, selecte i respectuós amb el medi ambient. “Seria un nou atractiu per al busseig. El Hierro no pot perdre aquesta oportunita­t”, diu.

Belén Allende, presidenta del Cabildo, diu que no es pronunciar­à fins que no acabi el procés de participat­iu iniciat perquè els ciutadans donin la seva opinió, fet que pot endarrerir uns quants mesos més la decisió. “Volem saber com continuem interactua­nt amb el nostre territori”, diu aquesta política experiment­ada.

Allende mostra els seus temors. “Aquest espai s’ha conservat sense ser parc nacional. És com si ens diguessin: ‘com que l’heu protegit, ara vindran milers de turistes’”, diu. Tem un enfocament impositiu des de Madrid (“no ens han deixat ni posar el nom al volcà submarí”) i no es creu les promeses d’inversions del Ministeri. Dubta sobre “si les inversions seran per crear llocs de treball o per donar treball a funcionari­s de l’Estat”; però agraeix la col·laboració i el suport dels grups ecologiste­s (com Oceana). Té por que es restringei­xi en el futur encara més la pesca, quan la mateixa illa va ser la primera a afavorir una pesca responsabl­e quan es va crear la reserva marina pesquera. La preocupa sobre tot l’aïllament i que el transport aeri continua sent caríssim.

El volcà submarí actiu és el centre d’un ecosistema ric en algues coral·lines i fauna oceànica

 ??  ??
 ?? XAVIER CERVERA ?? Guardes costaners del Ministeri d’Agricultur­a i Medi Ambient vigilen la reserva marina del Mar de Las Calmas
XAVIER CERVERA Guardes costaners del Ministeri d’Agricultur­a i Medi Ambient vigilen la reserva marina del Mar de Las Calmas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain