La Vanguardia (Català)

Calvari amb bicicleta

Valverde i Contador cedeixen terreny en el temible Mont du Chat

- XAVIER G. LUQUE Barcelona

Les expectativ­es obertes per la bona contrarell­otge d’Alejandro Valverde i Alberto Contador s’esvaeixen en la primera etapa de muntanya del Dauphiné, amb l’ascensió al Mont du Chat, un port de 1.504 metres d’altura al massís del Jura del qual surten triomfants Richie Porte i Chris Froome.

Les expectativ­es obertes per la bona contrarell­otge d’Alejandro Valverde i Alberto Contador es van esvair a la primera etapa de muntanya del Dauphiné, amb l’ascensió al Mont du Chat, un port de 1.504 metres d’altura a la serralada del Jura d’on van sortir triomfants Richie Porte, nou líder, i Chris Froome, el més valent en els atacs del dia. Porte ara té 39 segons de renda sobre Froome, mentre que Valverde (quart de la general) ja és a més d’un minut, i Contador (sisè), a prop dels dos.

L’etapa d’ahir al Dauphiné tenia un valor especial. Els últims cent quilòmetre­s, des de Culoz passant pels alts de Jongieux i del Chat, coincidien gairebé calcats amb el tram final de la novena etapa del Tour, que està programada per al 9 de juliol. A un mes vista, doncs, d’un dels dies fonamental­s de la Grande Boucle i tractant-se, a més, d’un port raríssim en el recorregut de la cursa francesa (només es va pujar l’any 1974 i per cert el millor al cim va ser el càntabre Gonzalo Aja), aquest traçat d’ahir tenia valor doble. El port és d’alta duresa, possibleme­nt un dels més difícils del pròxim Tour, i el rendiment de Porte i Froome va ser superior al dels dos caps de files espanyols. Valverde va voler anar-se’n sol, però el ritme sostingut al darrere va tornar-lo a la realitat. Contador va perdre pistonada a la part final, i d’aquesta manera el pas pel Mont du Chat va somriure a Fabio Aru, seguit per Froome, Porte i Fuglsang a 11 segons, mentre Bardet, Valverde i Contador perdien 1 m 3 s.

El Mont du Chat promet espectacle al Tour, i això tant a la pujada com a la baixada. La que va fer Froome va ser espectacul­ar. Valverde també en va fer de les seves, però Contador, que va patir problemes, sense caure, en un revolt va cedir una mica més de terreny. “Estic molt content per com van les coses. És cert que faig una cursa conservado­ra, però és el que toca. No em preocupa aquest resultat”, va dir el ciclista de Pinto.

Porte es manté així com a gran favorit del Dauphiné, però sense menystenir gens les opcions d’un Froome que no sembla superior a la muntanya, però sí decidit a buscar el triomf. Avui toca una etapa de 168 km amb un final inèdit: l’Alpe d’Huez però pujant pel darrere, pel Col de Sarenne, i no pels 21 revolts famosos.

 ?? PHILIPPE LOPEZ / AFP ?? Richie Porte, nou líder
PHILIPPE LOPEZ / AFP Richie Porte, nou líder

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain