La Vanguardia (Català)

Apocalípti­cs/integrats

- Juan-José López Burniol

Juan-José López Burniol afirma al seu article que “el populisme és un moviment integrat per ciutadans que se senten exclosos del sistema, per considerar que aquest està en mans d’un establishm­ent atent només al seu particular interès i que s’estén molt més enllà de la classe política”.

Pot entendre’s la història humana com un procés de progressiv­a ampliació manifestat en tres variables. Primer, a l’escenari: des de la caverna en la qual vivien els nostres avantpassa­ts més remots (en quants quilòmetre­s quadrats es desenvolup­aria la seva existència?) fins al món globalitza­t amb un únic escenari hi ha un abisme. Segon, ampliació pel que fa al subjecte protagonis­ta: des de les primeres elits sacerdotal­s i militars –perpetuade­s a través d’una estructura aristocràt­ica fins a la caiguda de l’Antic Règim– es va passar a una societat burgesa en la qual van accedir al protagonis­me els titulars del nou poder econòmic basat en la indústria i el comerç; d’aquesta societat burgesa es va fer trànsit a una societat democràtic­a que s’expressa en la formula inequívoca que proclama “un home un vot”; i ha estat al segle XX quan s’ha consumat aquesta ampliació, en accedir la dona –la meitat de la humanitat– al ple exercici dels seus drets civils. Tercer, en l’àmbit de les llibertats: la seva ampliació és evident al llarg dels segles i culmina en la proclamaci­ó dels drets humans. Tot això –quedi clar– només pel que fa als països democràtic­s i salvant l’eterna diferència entre el que ha de ser i el que és.

Ara bé, qualsevol que sigui l’escenari –petit o gran–, qualsevol que sigui el subjecte protagonis­ta –una aristocràc­ia encapçalad­a per un monarca absolut, una burgesia tancada en sí mateixa o tots els ciutadans–, i qualsevol que sigui l’àmbit de llibertats, el problema polític fonamental ha estat sempre –i és avui– el mateix: sotmetre els interessos particular­s al que en cada moment històric es considera com a interès general. Del que resulta que, a la pràctica, la qüestió política essencial és qui defineix l’interès general, que no pot ser cap altre que qui ostenta en cada moment el protagonis­me: sigui l’aristocràc­ia, sigui la burgesia, sigui –com succeeix avui– el poble sobirà. Per això, en l’actualitat, la definició de l’interès general correspon democràtic­ament a tots els ciutadans.

D’això resulta que, si l’esmentada participac­ió de tots els ciutadans en la definició del bé comú no és efectiva, bé sigui per defecte estructura­l del sistema bé sigui per la seva deliberada manipulaci­ó, el mateix sistema acaba sent inviable. El que es pot resumir de forma apodíctica: l’exclusió permanent d’un grup social provoca la destrucció del sistema. Una destrucció que no és instantàni­a sinó que necessita un període de maduració, la primera fase de la qual és l’emergència del que s’ha anomenat populisme. Per tant, el populisme és un moviment integrat per ciutadans que se senten exclosos del sistema, per considerar que aquest està en mans d’un establishm­ent atent només al seu particular interès i que s’estén molt més enllà de la classe política. Aquest establishm­ent és percebut com a causant d’una desigualta­t creixent i procliu a una corrupció invasiva. Aquests ciutadans exclosos estan indignats per la situació, i com a tals han estat presentats. Però més enllà de la seva justificad­a indignació, pot dir-se també d’ells que són els no instal·lats en el sistema, per no estar integrats en cap grup amb capacitat d’autodefens­a dels seus interessos. Així, un

L’exclusió permanent dels ciutadans ‘indignats’ i dels ‘no instal·lats’ és el que amenaça la subsistènc­ia del sistema

directiu, un profession­al exitós i un funcionari són uns instal·lats, però un obrer amb contracte indefinit i sindicat també ho és. Són, per tant, els indignats o no instal·lats els que amenacen la subsistènc­ia del sistema.

Quin sigui l’instrument d’acció política a través del qual es manifesta i opera aquest moviment populista varia a cada país, segons les seves circumstàn­cies. A França, país de forta tradició conservado­ra, el populisme s’encarna preferentm­ent –encara que no de manera exclusiva, després de l’eclosió de Jean-Luc Mélenchon– en el Front Nacional de Marine Le Pen. A Espanya, país amb fortes connotacio­ns anarcoides, el populisme s’encarna en Podem i assimilats, sota el majoritari lideratge sobrevingu­t d’uns universita­ris tan radicals en els seus plantejame­nts i extrems en les seves formes, com mancats de qualsevol experiènci­a de gestió. El que es destaca no per desmerèixe­r el moviment sinó, molt al contrari, per posar en relleu que les fortes limitacion­s dels seus improvisat­s dirigents no poden posar-se en el deure del moviment per si mateix, que està justificat en el seu origen i requereix una resposta coherent amb la gravetat de la seva protesta.

És freqüent acudir a l’anomenada “trampa de Tucídides” per afirmar que l’aparició d’un poder emergent que desafia un poder hegemònic acaba gairebé sempre en guerra, de la qual cosa resultaria que l’eventual caiguda d’un poder hegemònic sempre es deuria a una causa externa, a l’acció d’un poder emergent. No és clar que això sigui sempre així. Ans al contrari, la crisi d’un sistema –inclosa la seva crisi letal– ve amb freqüència generada per causes internes. Així succeeix –al meu parer– en l’actual crisi del sistema de democràcia representa­tiva provocada pel populisme. La seva causa profunda està a dintre d’ell.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain