La Vanguardia (Català)

Qüestions principals

-

La convocatòr­ia del referèndum, l’1 d’octubre, per decidir si Catalunya es converteix en un Estat independen­t en forma de república; i el fracàs de l’estratègia de la premier Theresa May per enfortir-se políticame­nt abans del Brexit.

CARLES Puigdemont, president de la Generalita­t de Catalunya, va anunciar ahir la data i la pregunta del referèndum sobre la independèn­cia. La data serà l’1 d’octubre. La pregunta serà “Voleu que Catalunya sigui un Estat independen­t en forma de república?”. Feia temps que les entitats sobiranist­es l’apressaven a precisar aquestes dues qüestions. I feia temps també que tant la data com la pregunta ja eren, si més no d’una manera molt aproximada, conegudes.

L’anunci es va efectuar amb la solemnitat a què ens té acostumats l’Executiu català en els successius actes del procés. El president va estar envoltat del seu vicepresid­ent, Oriol Junqueras; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; els membres del Govern, tots els diputats de Junts pel Sí, i set de la CUP.

En mitjans sobiranist­es s’estima que l’anunci d’ahir inaugura el tram final de la via cap a la independèn­cia unilateral, que esperen ratificar amb el referèndum previst per a l’1-O, d’aquí a quatre mesos. Portaveus sobiranist­es van reclamar ahir que es fes aviat el pas següent, el de la convocatòr­ia oficial de la consulta. És la lògica –per dir-ho així– de la pressa, que s’ha verbalitza­t en nombroses ocasions i que no té en compte que la majoria de què disposa l’independen­tisme, tot i ser absoluta al Parlament, és del 47,8% quant a vots, lluny d’una majoria qualificad­a com la que requereix una reforma de gran envergadur­a com la que es planteja. Per més que alguns dirigents sobiranist­es insisteixi­n, faltant a la veritat, que estan complint la voluntat “de tot un poble”.

Des d’altres òptiques, en canvi, la transcendè­ncia de l’anunci es va minimitzar. Íñigo Méndez de Vigo, ministre d’Educació, Cultura i Esport, i portaveu del Govern espanyol, va assenyalar que l’acte d’ahir no es traduïa en res concret. Però va afegir que la firma d’una futura convocatòr­ia seria impugnada. I va insistir en la idea que el referèndum no se celebrarà perquè és il·legal i, com a tal, no serà tolerat pel Govern central. Els socialiste­s tampoc no van aplaudir les paraules de Puigdemont. José Luis Ábalos, portaveu parlamenta­ri del PSOE, va manifestar: “No hi estem d’acord, no acceptem aquest desafiamen­t”. Per no parlar de l’oposició no independen­tista del Parlament, els líders de la qual van qualificar les paraules del president Puigdemont de vanes, i el referèndum d’octubre, pel cap alt, de reiteració del 9-N.

Des d’una òptica ciutadana, l’acte d’ahir, que va escamoteja­r la possibilit­at d’una posterior roda de premsa, deixa massa preguntes en l’aire. Algunes, relatives a la intendènci­a. Per exemple, com es protegirà els funcionari­s cridats a participar en el referèndum? O quin és el cens que es farà servir? O on es compraran les urnes? O en quins locals es col·locaran? O com es farà la campanya institucio­nal de foment del vot? Hi ha altres preguntes de més substància. Per exemple, quin és el contingut de la llei de desconnexi­ó, que, malgrat la seva transcendè­ncia, s’oculta als ciutadans i es pretén aprovar sense donar marge de maniobra a l’oposició? O què farà el Govern si, una vegada convocat el referèndum, el Tribunal Constituci­onal l’anul·la?

Són, al nostre entendre, preguntes pertinents, i més després que el president insistís ahir que el procés en curs ofereix totes les garanties, sense donar-ne més detalls... Per sort, segons va recordar ahir el Govern central, i com ha declarat en altres ocasions Puigdemont, queda encara temps per a una sortida pactada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain