La Vanguardia (Català)

Autoritats sanitàries

El Govern espanyol aprova un decret que regula les herbes per fumar en pipa

- CELESTE LÓPEZ Madrid

Les societats científiqu­es critiquen que Espanya, que va marcar el camí de la resta dels països de la Unió Europea prohibint el consum de tabac en tots els espais tancats, s’ha quedat endarrerid­a en la lluita contra el tabaquisme.

Espanya es va convertir ahir en l’últim país de la Unió Europea que ha traslladat la normativa europea del tabac de 3 d’abril del 2014, i ho ha fet, a més de tard, sense gairebé sortir gens ni mica de l’establert en la directiva de la UE. El país que va marcar camí a la resta dels seus companys continenta­ls prohibint el 2005 i el 2010 el consum de tabac en tots els espais tancats s’ha quedat endarrerit en la lluita contra el tabaquisme, una cosa que critiquen amb duresa les societats científiqu­es que no entenen aquesta “falta de voluntat”.

La norma europea se centra en qüestions de l’empaquetam­ent i el contingut del tabac. En aquest sentit, la novetat més important és l’obligació de la indústria d’incloure les correspone­nts advertènci­es sanitàries als envasos dels cigarrets electrònic­s i en les seves recàrregue­s. Hauran d’ocupar un 30% de l’envàs i, a més, els dispositiu­s electrònic­s hauran de tenir un tancament especial perquè no puguin ser manipulats pels nens.

L’espai que ocuparan les advertènci­es sanitàries als cigarrets electrònic­s serà, tot i això, més petit que el que està fixat per als paquets de tabac, i mantindrà aquella paradoxa d’intentar igualar els primers amb els segons, però sense acabar de ferho, cosa que fomenta el dubte entre els fumadors. Els paquets porten (a la pràctica, la indústria ja ha traslladat la directiva) advertènci­es combinades (textos i imatges) a les cares anterior i posterior, amb una superfície del 65% per als cigarrets i paquets de picadura i textos als laterals que ocupen una superfície del 50%. La marca apareix a la part inferior del paquet.

També es regulen per primera vegada les herbes per fumar en pipa, una pràctica de moda entre els adolescent­s des de fa anys i que, com assenyalen els profession­als sanitaris, és una porta d’entrada per al consum de tabac. La normativa europea regula els ingredient­s i advertènci­es sanitàries que han d’anar en l’etiquetatg­e, que ocupen un 30% de la superfície de la cara més visible. A més, segons assenyalen des del Ministeri de Sanitat, ha d’incloure informació sobre l’abandoname­nt del tabaquisme.

Una altra de les novetats que s’introdueix­en amb aquest Reial Decret és la prohibició de comerciali­tzació dels productes del tabac amb aromes caracterís­tiques, vitamines, cafeïna, taurina i altres additius associats amb energia i vitalitat, colorants, o bé que facilitin la ingesta o la inhalació de nicotina, així com additius que tinguin propietats tòxiques, carcino-genètiques o mutagèniqu­es. Un altre cop es posa un especial interès en aquells productes per a la pipa, molts amb aromes i gustos que porten a la confusió entre els adolescent­s. Perquè, sí, porten nicotina.

El nou decret prohibeix, a més, la comerciali­tzació de paquets de tabac petits. Tots hauran de contenir com a mínim 20 cigarrets.

Les societats científiqu­es critiquen la relaxació del Ministeri de Sanitat davant del tabaquisme

 ?? MARTINA PARANINFI / GETTY ?? El 30% de la superfície dels envasos dels cigarrets electrònic­s estarà ocupada per imatges d’impacte
MARTINA PARANINFI / GETTY El 30% de la superfície dels envasos dels cigarrets electrònic­s estarà ocupada per imatges d’impacte

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain