La Vanguardia (Català)

Alerta permanent

Alarma a les organitzac­ions cíviques davant normes declarades anticonsti­tucionals

- RAFAEL POCH París. Correspons­al

El president de França, Emmanuel Macron, vol integrar el gruix de les mesures d’excepció recollides en l’estat d’urgència declarat després dels sagnants atemptats gihadistes de novembre del 2015 en el dret ordinari.

El president francès, Emmanuel Macron, vol integrar el gruix de les mesures d’excepció contemplad­es en l’estat d’urgència declarat després dels sagnants atemptats gihadistes de novembre del 2015 en el dret ordinari.

Aquest és el sentit del projecte de la llei per reforçar la lluita contra el terrorisme i la seguretat interior que el Govern va examinar dimecres.

“Arrestos domiciliar­is, escorcolls administra­tius, tancament de llocs de culte, zones de protecció i de seguretat, totes aquestes mesures emblemàtiq­ues del règim d’excepció creat el 1955 durant la guerra d’Algèria i perfeccion­at en retocs successius des dels atemptats del 13 de novembre del 2015 es trobaran, amb algunes modificaci­ons marginals, en el dret ordinari”, sospita el diari Le Monde. Renovat sis vegades des del 2015, l’estat d’urgència es torna a renovar fins al proper novembre. El projecte de llei pretén evitar noves renovacion­s i convertir en corrents les mesures d’excepció.

“França entrarà de manera permanent en un règim d’excepció”, estima la Lliga de Drets Humans. “Amb aquest projecte de llei les autoritats entren en un joc molt perillós”, adverteix la secció francesa de l’organitzac­ió Amnistia Internacio­nal. “Està en plena contradicc­ió amb l’esperit de l’estat d’urgència, que per definició és excepciona­l i limitat en el temps”, assenyala Anaïs Vrain, secretària nacional del sindicat de la magistratu­ra.

Tota aquesta alarma ha coincidit amb una resolució del Consell Constituci­onal, coneguda ahir, que declarava anticonsti­tucional la prohibició de manifestar-se a ciutadans concrets practicada per l’anterior govern en el marc de l’estat d’urgència.

Aquella facultat adjudicada als prefectes es va aplicar contra 683 ciutadans des de l’entrada en vigor de l’estat d’urgència i fins al maig passat, però el més significat­iu és que en la majoria dels casos –en 574 d’ells– no es va aplicar per assumptes de terrorisme, sinó als adversaris de la reforma laboral. El Govern francès prepara una nova versió d’aquella reforma molt més radical que l’existent, que va ser rebutjada per un 70% dels francesos segons les enquestes.

“Sota la cobertura de l’estat d’urgència, centenars de militants, defensors del medi ambient o dels drets laborals han estat privats del seu dret de manifestar-se”, assenyala Amnistia Internacio­nal. Més de 2.000 persones van ser detingudes durant les protestes sociolabor­als de la primavera de l’any passat en què només a París es van arribar a registrar un miler de ferits per part de la policia.

“El repte d’aquestes eleccions legislativ­es (primera volta, diumenge) ha canviat de naturalesa en les últimes hores, tot el dret social i el sistema de llibertats individual­s del nostre país està ara en qüestió”, assenyalav­a dijous una dramàtica crida del líder esquerrà Jean-Luc Mélenchon, que esmenta el “risc d’un cop d’Estat social” i intenta contrarest­ar els mals pronòstics del seu moviment, França Insubmisa, un dels pols d’oposició que podria veure’s arrasat en la consulta de diumenge.

La preocupaci­ó per les conseqüènc­ies pràctiques d’una devastador­a victòria del moviment de Macron en les legislativ­es, és a

“El risc que la ira desemboqui al carrer podria arribar molt aviat”, observa el president del Senat

dir, la desaparici­ó pura i simple de l’oposició de les institucio­ns, és compartida per la dreta, el camp del qual també es dissol com un terròs de sucre en cafè amb llet davant el programa atrapahoto­t de Macron, inclosa la integració jurídica de l’estat d’urgència, una mesura en plena sintonia amb les receptes del Front Nacional.

“Imagineu-vos una Assemblea amb Els Republican­s (conservado­rs) i els socialiste­s àmpliament batuts, i sobretot amb una França Insubmisa i un Front Nacional feblement representa­ts malgrat haver obtingut el 40% del vot”, diu el president del Senat, el conservado­r Gérard Larcher. “En aquest cas, el risc que la ira desemboqui al carrer arribarà molt aviat”, agrega.

 ?? POOL / REUTERS ?? El president francès, Emmanuel Macron, ahir durant una visita a Verneuil-sur-Vienne
POOL / REUTERS El president francès, Emmanuel Macron, ahir durant una visita a Verneuil-sur-Vienne

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain