La Vanguardia (Català)

L’envit de Podem

El president avisa els ministres que estiguin a punt per debatre

- Madrid

Mariano Rajoy dona a entendre als seus col·laboradors que intervindr­à en el debat de la moció de censura.

No l’hi ha dit a ningú tan clarament com per afirmar-ho amb rotunditat, però de les converses amb el president del Govern central els seus col·laboradors més pròxims han tret la conclusió que Mariano Rajoy intervindr­à en el debat de la moció de censura presentada pel líder de Podem, Pablo Iglesias. El mateix Rafael Hernando, portaveu del grup popular a la Cambra Baixa, es va mostrar ahir convençut que Rajoy continuarà la tradició i, com van fer en el seu moment Adolfo Suárez i Felipe González, pujarà a la tribuna del Congrés, encara que sigui a última hora i de manera simbòlica, com van fer aquests.

Quan? Dependrà de com transcorri el debat, asseguren les fonts consultade­s. Del desenvolup­ament d’aquest debat en va informar ahir als ministres la vicepresid­enta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la reunió del Consell de Ministres. Depenent del temps utilitzat pels autors de la moció, tot podria quedar substancia­t en un sol dia –dimarts– tot i que fonts parlamentà­ries veuen molt difícil aquesta possibilit­at. L’estratègia no va ser objecte de debat, asseguren, perquè els ministres ja van rebre, quan es va presentar la moció, l’ordre del president del Govern central de preparar-se per intervenir si era necessari, per defensar cadascun dels departamen­ts que dirigeixen.

Tot i això, les fonts consultade­s asseguren que la moció de censura celebrada dijous a l’Assemblea de Madrid, presentada per Podem i que volia desbancar l’Executiu de Cristina Cifuentes, no és el model en què s’està emmirallan­t el Govern de Rajoy, amb un debat en què van intervenir tots els membres del Consell de Govern madrileny sense que les seves intervenci­ons respongues­sin al transcurs del debat, sinó més aviat a un intent d’acaparar-lo.

Segons el parer dels populars consultats, s’ha demostrat que no era una bona estratègia, perquè si bé és veritat que va restar protagonis­me a Podem, el PP no ho va rendibilit­zar de manera positiva, convertint la moció de censura en un debat aspre.

És el que, pel que sembla, no vol Rajoy, que està convençut que té més coses a guanyar que a perdre en el debat, atès que si sap rendibilit­zar-lo podria quedar la imatge que, malgrat la minoria de què disposa al Congrés dels Diputats –al cap de set mesos de la seva investidur­a, i després d’un any en funcions–, continua sense haver-hi una alternativ­a de govern que pugui posar en perill real la legislatur­a i l’estabilita­t que ha vingut dins i fora i que tants rèdits li està donant a Europa.

És per això que Rajoy estaria disposat a parlar –malgrat que en cert moment es va especular que no intervindr­ia– perquè té arguments, diu, per defensar cada una de les decisions que va adoptar en l’anterior legislatur­a, incloent l’amnistia fiscal que el Tribunal Constituci­onal ha tombat.

Per al portaveu del grup popular, Rafael Hernando, Rajoy intervindr­à: “És un gran parlamenta­ri, que no té por de pujar a la tribuna ni defuig el debat”, va afirmar .

Aquesta possibilit­at que el Govern central i el seu president parlin quan vulguin, que preveu el reglament del Congrés, no treu que els populars continuïn sent molt crítics amb aquesta moció de censura de Podem, que el PP ha arribat a qualificar de “circ”.

El que sí que subratllen, des de l’Executiu espanyol i des del mateix PP, és que, com que es tracta d’una moció de censura constructi­va –la que preveu la Constituci­ó espanyola– qui se sotmet a examen és el candidat d’Units Podem, Pablo Iglesias, i no pas el president del Govern central, Mariano Rajoy. Per això no s’analitzara­n els suports que té l’Executiu, que ja van quedar reflectits, subratllen a la Moncloa, amb el debat de pressupost­os que el Govern va tirar endavant, sinó els suports que té el candidat que es presenta com a alternativ­a a Rajoy.

Els populars subratllen que qui s’examina és Pablo Iglesias, i no pas el cap del Govern central

 ?? TAREK MOHAMED / EFE ?? Mariano Rajoy amb el coordinado­r general del PP, Fernando Martínez-Maillo, a la seu del carrer Génova
TAREK MOHAMED / EFE Mariano Rajoy amb el coordinado­r general del PP, Fernando Martínez-Maillo, a la seu del carrer Génova

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain