La Vanguardia (Català)

La UE alerta del risc d’un Brexit descontrol­at

Brussel·les, a punt per negociar, vol que Londres s’aclareixi

- BEATRIZ NAVARRO

Brussel·les. Correspons­al

Ni claredat ni un líder fort amb tota una legislatur­a davant seu amb qui asseure’s a negociar el Brexit. Les eleccions britànique­s no han aportat cap dels elements que Europa aspirava a obtenir d’aquesta cita anticipada amb les urnes, anunciada dies després que Londres activés l’article 50 del tractat i que el termini legal de dos anys per culminar les negociacio­ns comencés a córrer. Europa, com Theresa May, volia estabilita­t i ahir es va despertar amb més caos a la vista.

El resultat obre un període d’inestabili­tat política al Regne Unit i dins del mateix partit conservado­r britànic, on el lideratge de May podria ser qüestionat, que afegeix encara més incertesa als seus plans de divorci de la UE. El risc d’un Brexit caòtic i descontrol­at –és a dir, que el país se’n vagi sense un acord de sortida ni garanties sobre la seva futura relació– existeix, van advertir ahir els líders europeus, que van demanar a Londres que assumeixi les seves responsabi­litats.

“No sabem quan començaran les converses del Brexit però sí quan han d’acabar”, va advertir a May el president del Consell Europeu, Donald Tusk, amb referència al 29 de març del 2019, la data marcada al calendari com a límit per a la sortida del Regne Unit de la UE. Tusk va abordar sense embuts el risc que, per falta de temps i de claredat per part britànica, les negociacio­ns no arribin a bon port: “Facin el possible per evitar que no hi hagi acord com a conseqüènc­ia de no negociar”, va demanar als polítics britànics. “No hi ha temps que perdre”, va afegir.

Brussel·les va deixar clar que la UE sí que està llesta per asseure’s a parlar. “La Comissió Europea podria obrir les negociacio­ns

Tusk: “No sabem quan començaran les negociacio­ns, però sí quan han d’acabar”

COMPTE ENRERE PER AL 2019

demà mateix a dos quarts de deu del matí”, va emfatitzar el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker; estem esperant “desesperad­ament” que comencin. Més enllà de la pressió perquè Londres s’aclareixi, s’escampen els dubtes sobre fins a quin punt després d’una desfeta electoral així els tories poden saber quin tipus de Brexit volen.

L’afirmació de May que el seu govern podrà asseure’s a negociar amb la Comissió en la primera data prevista, el 19 de juny, va deixar perplexos els responsabl­es comunitari­s. Després de conèixer-se el resultat electoral, el negociador europeu per al Brexit, Michel Barnier, havia instat els britànics a –en primer lloc– aclarir les seves posicions: “Les negociacio­ns haurien de començar quan el Regne Unit estigui llest”, va dir.

El tractat preveu la possibilit­at d’ampliar el període de les negociacio­ns més enllà dels dos anys. El Regne Unit podria demanarho si el temps se li tira a sobre, però la decisió està en mans dels altres 27 països i ara mateix el que impera és el desig de passar el tràngol com més aviat millor, minimitzar el desgast que suposa el Brexit per a la Unió i evitar que contamini les eleccions al Parlament

La desfeta ‘tory’ fa dubtar que Londres tingui una posició ferma sobre la sortida

Europeu del 2019, que es veuen com el començamen­t d’una nova fase. La perspectiv­a d’un no-acord amb Londres podria, tot i això, estovar la resta de capitals i acceptar una pròrroga per evitar perjudicis a empreses i ciutadans. “Abans de parlar d’ampliar el termini de les negociacio­ns hauria de començar a negociar-se”, va advertir Juncker.

El resultat electoral fa més impredicti­ble el desenllaç del Brexit. En ple escrutini de vots, el negociador britànic, David Davis, va admetre que un retrocés en escons s’hauria d’entendre com un rebuig de les propostes dels tories per a un Brexit dur (és a dir, un Regne Unit fora del mercat únic, de la unió duanera i del Tribunal de Justícia de la UE). Les discussion­s internes en els tories determinar­an si la patacada electoral aplaca els partidaris d’aquestes idees i els qui defensen que seria millor marxar sense acord que firmar una cosa poc satisfactò­ria o si, al contrari, els obliga a suavitzar les seves actituds. “Són assumptes que es poden decidir més endavant, mentre estem en la primera fase de la negociació”, si “hi ha algú amb qui parlar”, repliquen fonts europees implicades en les converses.

El pla de Brussel·les, pendent encara de l’acord de Londres, és resoldre tres assumptes clau abans de final d’any: la factura del Brexit, els drets dels ciutadans i la frontera entre Irlanda del Nord i la República d’Irlanda. Només després es parlaria de la relació futura. Un pacte de govern amb el Partit Democràtic Unionista, contrari a un Brexit dur, pot obligar May a ser més flexible.

Quan està a punt de complir-se un any de la celebració del referèndum del Brexit, els britànics continuen sense saber com gestionar-ne el resultat.

INCERTESA

 ?? STRINGER / REUTERS ?? La clau. Arlene Foster, líder del partit unionista de l’Ulster (DUP), els 10 escons del qual necessitar­à Theresa May per formar govern, ahir a Belfast al costat dels seus diputats
STRINGER / REUTERS La clau. Arlene Foster, líder del partit unionista de l’Ulster (DUP), els 10 escons del qual necessitar­à Theresa May per formar govern, ahir a Belfast al costat dels seus diputats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain