La Vanguardia (Català)

L’SNP aparca la demanda d’un altre referèndum d’independèn­cia

Els escocesos prefereixe­n que es dediqui a gestionar els problemes del país

- Londres. Correspons­al RAFAEL RAMOS

Mentre els sobiranist­es catalans comencen a preparar el seu referèndum, els escocesos aparquen el seu. L’SNP ha perdut 21 dels 56 escons que tenia al Parlament de Holyrood, i la seva líder, Nicola Sturgeon, va admetre ahir que la culpa la tenen les pressions per celebrar una nova consulta. El seu instint era esperar “fins a tenir la certesa de guanyar”, però el partit i les bases no l’hi van permetre.

Si Theresa May va cometre un monumental error de càlcul en convocar unes eleccions generals que eren innecessàr­ies, el mateix pot dir-se de Sturgeon a l’hora de posar en marxa el mecanisme per a un altre referèndum tan sols tres anys després que la proposta sobiranist­a fos rebutjada per un marge del 55% al 45%. Els escocesos han indicat que estan fatigats d’anar a les urnes i que, de moment, prefereixe­n donar l’assumpte per tancat.

Aquesta va ser també la posició original de Sturgeon i l’SNP després de la consulta del 2014, que el tema no es replanteja­ria tret que es produís “un canvi espectacul­ar en les circumstàn­cies”. Un sector del partit va considerar que el Brexit ho era, en la mesura que Escòcia hi havia votat en contra i es veuria obligada a abandonar la UE i el mercat únic contra la seva voluntat.

La líder conservado­ra escocesa Ruth Davidson ha exigit a Sturgeon que retiri oficialmen­t de la taula la demanda d’un altre referèndum. La resposta dels nacionalis­tes és que han de meditar sobre els desastroso­s resultats electorals de dijous, les seves causes i les seves conseqüènc­ies. “La consulta va ser sens dubte un factor important –ha admès Sturgeon–, però també l’entusiasme per Jeremy Corbyn i el vot tàctic dels unionistes”.

Malgrat tot, l’SNP va ser el partit més votat, i va obtenir més escons que tots els altres junts. Però la pèrdua de 21 diputats d’una tacada entra en la categoria de massacre electoral, i més encara tenint en compte que entre les víctimes figuren el seu anterior líder i patriarca del partit, Alex Salmond, i el líder del grup parlamenta­ri a Westminste­r, Angus Robertson. I encara hauria estat pitjor si un representa­nt nacionalis­ta no hagués guanyat, després de dos recomptes, per tan sols dos vots de diferència.

El problema de l’SNP ha estat la impressió que estava obsessiona­t amb la independèn­cia com a únic leitmotiv, descuidant els problemes de la sanitat i l’educació a Escòcia. Després d’una dècada en el poder, els nacionalis­tes acusen una certa fatiga i l’enamoramen­t amb ells ha passat. Abans, fins al referèndum del 2014, canalitzav­en el vot de protesta i reclutaven laboristes, liberals i fins i tot conservado­rs desencisat­s amb els seus partits. Ara s’han convertit ells en el establishm­ent.

Als seus problemes cal sumar la creixent popularita­t de Ruth Davidson, la líder tory, lesbiana, experiodis­ta i exsoldat, amb un gran sentit de l’humor, que es riu de si mateixa i diu les coses de manera plana. De la seva mà, els conservado­rs escocesos han passat de només un a tretze escons, els millors resultats des del 1983. Fins i tot es podria dir que li han salvat la pell a Theresa May, perquè sense aquells diputats extra ni tan sols hauria estat en condicions de formar un govern en minoria.

El Labour, que fins a la seva recent implosió va ser el partit dominant a Escòcia, va tenir també resultats

De la mà de Ruth Davidson, els ‘tories’ escocesos obtenen el seu millor resultat des dels temps de Thatcher

molt millors de l’esperat, guanyant set escons, en el seu cas gràcies a la popularita­t de Jeremy Corbyn i a l’esperança que les seves idees de socialiste­s de vella guàrdia han inspirat entre els joves i les classes obreres. Els liberaldem­òcrates en van obtenir quatre. En conjunt, els partits unionistes van capturar el 60% dels vots.

És una desfeta, però no el final del món per a l’SNP, que continua sent el partit dominant al país, i pot fer servir els seus 35 escons a Westminste­r per pressionar per un Brexit el més tou possible, i per empipar un govern de Theresa May enormement debilitat. Una de les primeres decisions serà escollir el nou líder del grup parlamenta­ri, després de la caiguda de Robertson. Pel que fa al referèndum d’independèn­cia, l’oposició i molts analistes diuen que està mort. Sturgeon (la posició de la qual no corre perill) prefereix dir que està en hibernació, fins a veure’s com evolucione­n els esdevenime­nts.

 ?? ANDY BUCHANAN / AFP ?? Desfeta. La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, compareix davant de la premsa per explicar les causes de la desfeta de l’SNP
ANDY BUCHANAN / AFP Desfeta. La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, compareix davant de la premsa per explicar les causes de la desfeta de l’SNP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain