La Vanguardia (Català)

Trump: “Malgrat tantes mentides, estic completame­nt exculpat”

L’advocat del president passa al contraatac i denunciarà l’excap de l’FBI

-

JORDI BARBETA

Washington. Correspons­al

Donald Trump va fer el cor fort i va aguantar sense escriure cap tuit dijous mentre va durar la declaració de l’excap de l’FBI James Comey davant el Comitè d’Intel·ligència del Senat, però divendres es va llevar disposat a tornar a la càrrega i passar a l’ofensiva. A les sis del matí va tuitejar: “Malgrat tantes declaracio­ns falses i mentides, total i completa vindicació”. I a més va acusar l’excap de l’FBI: “WOW, Comey és un filtrador”.

Després, en la conferènci­a de premsa conjunta amb el president de Romania, Klaus Iohannis, va ser encara més contundent. La conclusió de Trump sobre el testimoni de Comey és que “no hi va haver confabulac­ió [amb els russos], no hi va haver obstrucció de la justícia i [Comey] és un filtrador”. A més va assegurar que l’excap de l’FBI “va dir coses que no són veritat” i va negar haver-li dit que “esperava” que conclogués la investigac­ió del Russiagate ni que li exigís lleialtat. Amb actitud desafiador­a, Trump va assegurar estar disposat a declarar sota jurament davant el fiscal especial del cas la seva versió de les reunions amb Comey però va evitar respondre diverses vegades si tenia o no gravades les converses, com el seu dia va insinuar via Twitter.

En paral·lel i per desacredit­ar la versió de James Comey, els advocats de Trump han passat al contraatac agafant-se al fet que l’excap de l’FBI, un cop destituït, va filtrar els memoràndum­s de les seves converses amb Trump perquè arribessin a la premsa. Comey va reconèixer aquest fet en la seva declaració i ara l’advocat personal de Trump, Mark E. Kasowitz, prepara dues denúncies contra Comey davant l’inspector general del Departamen­t de Justícia i davant el Comitè Judicial del Senat. Recorden a més que Comey havia declarat en una compareixe­nça anterior que no havia filtrat mai informacio­ns.

Vint-i-quatre hores després que l’excap de l’FBI expliqués públicamen­t com el president dels Estats Units el va pressionar perquè posés fi a la investigac­ió de les connexions de l’equip de campanya de Trump amb funcionari­s russos, la qüestió segueix plantejada en dirimir si el que diu Comey que va dir Trump constituei­x una obstrucció a la justícia, és a dir, una actuació contrària a la llei que podria desembocar en un judici polític (impeachmen­t). Segons Comey, Trump li va exigir “lleialtat” i li va dir: “Espero que pugui veure la manera d’evitar que això [la investigac­ió del Russiagate] continuï i deixi anar Flynn, que és un bon home”.

Si el verb espero pronunciat pel president en una reunió tot sol amb el cap de l’FBI s’ha interpreta­r com una ordre o simplement com un desig és el que ara domina tots els debats entre congressis­tes i juristes, però les opinions es reparteixe­n políticame­nt segons els experts consultats, siguin demòcrates o republican­s. Aquests últims descarten que es pugui acusar Trump per un simple judici d’intencions i no per fets concrets. Interessan­t és l’opinió d’Alan M. Dershowitz, professor emèrit de Harvard, que havent exercit com a assessor de l’equip del president va admetre a la Fox que Trump havia comès un “pecat polític”, però que “en cap cas no podria considerar­se un crim”.

Richard Painter, que va ser assessor de George W. Bush, afirma que només es podria plantejar la intervenci­ó de Trump com un delicte si sorgissin noves proves que Comey va ser acomiadat per frenar la investigac­ió i això, per obvi que sembli, resulta difícil.

La veritat és que els republican­s i els assessors de Trump a la Casa Blanca respiren alleujats, com si l’escàndol Russiagate estigués ja desactivat, quan la investigac­ió dirigida per un fiscal especial, Robert Mueller, continua oberta i, pel que es veu, amb molta feina per davant.

“No hi ha confabulac­ió ni obstrucció, Comey no va dir la veritat i ho declararé sota jurament”

 ?? MICHAEL REYNOLDS / EFE ?? El president dels Estats Units, Donald Trump, parlant ahir durant la roda de premsa que va fer amb el president de Romania
MICHAEL REYNOLDS / EFE El president dels Estats Units, Donald Trump, parlant ahir durant la roda de premsa que va fer amb el president de Romania

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain