La Vanguardia (Català)

El president i Tillerson no es posen d’acord sobre Qatar

- Correspons­al

En dues intervenci­ons públiques i solemnes, el president dels Estats Units, Donald Trump, i el secretari d’Estat, Rex Tillerson, van plantejar ahir discursos contradict­oris sobre el conflicte de Qatar amb la resta de les monarquies del Golf. Després que Trump presumís haver inspirat la ruptura de relacions diplomàtiq­ues de l’Aràbia Saudita, Egipte, Bahrain i la Unió dels Emirats Àrabs amb Qatar, el secretari d’Estat, Rex Tillerson, va fer ahir una crida als països àrabs perquè alleugin el bloqueig a Qatar “per raons humanitàri­es”. A més, va dir que el bloqueig estava tenint conseqüènc­ies “no desitjades”, i estava “obstaculit­zant les accions militars dels Estats Units a la regió i la campanya contra l’Estat Islàmic.

“El nostre desig és que aquests països prenguin mesures immediates per rebaixar el conflicte i fer un esforç de bona fe per resoldre les diferèncie­s que tenen els uns amb els altres”. “Estem veient l’escassetat d’aliments [a Qatar], les famílies estan sent separades per la força, i els nens han deixat d’anar a l’escola –va assenyalar Tillerson–, i creiem que aquestes són conseqüènc­ies no desitjades durant aquest mes sagrat del Ramadà”.

Tot just noranta minuts després, el president Donald Trump semblava esmenar la plana al seu secretari

Davant el president de Romania, Trump assumeix el compromís dels EUA amb l’article 5 de l’OTAN

d’Estat. I no va ser una improvisac­ió, perquè el president es va pronunciar al començamen­t de la conferènci­a de premsa conjunta amb el president de Romania, Klaus Iohannis. “Qatar –va dir Trump– ha estat històricam­ent una font de finançamen­t del terrorisme en un nivell molt alt. Cal que acabi el finançamen­t i la promoció de la ideologia extremista que ensenya la gent a matar altres persones i omple les seves ments d’odi i intolerànc­ia, i vull cridar a totes les altres nacions a aturar això immediatam­ent... No parlaré d’altres països”. Vaja, que qualsevol semblança entre el que diu el president dels Estats Units i el seu ministre d’Exteriors és pura coincidènc­ia.

En la mateixa conferènci­a de premsa, una periodista romanesa va forçar Trump a proclamar el seu suport a l’article 5 de l’OTAN, el que obliga els membres a defensar qualsevol aliat que pateixi una agressió. En la recent cimera de l’Aliança Atlàntica el president nord-americà es va resistir a fer-ho, fet que va provocar perplexita­t entre els aliats.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain