La Vanguardia (Català)

Una revenja caríssima

- ISIDRE AMBRÓS Hong Kong. Correspons­al

Tailàndia és coneguda al món sencer com el país del somriure, per l’amabilitat de la seva gent. A Wichai Thepwong, tot i això, li deuria canviar la cara ahir quan va sentir la sentència del tribunal militar que el va jutjar a Bangkok, que va decidir condemnarl­o a complir 35 anys de presó per insultar la monarquia. El càstig més dur mai aplicat en aquest país del sud-est asiàtic per difamar la monarquia, segons va indicar l’organitzac­ió prodrets humans iLaw.

Sobre Wichai Thepwong, de 34 anys i exvenedor d’asseguranc­es, va caure tot el pes de la justícia per haver publicat deu missatges considerat­s insultants cap a la família reial tailandesa, segons va publicar la premsa local. Un delicte pel qual l’havien condemnat inicialmen­t a 70 anys de presó, però li van rebaixar la pena a la meitat per considerar que havia col·laborat durant el procés judicial i havia confessat haver violat la llei de lesa majestat. Una norma, tipificada en l’article 112 del codi penal local, que castiga amb penes d’entre 3 i 15 anys de presó difamar, insultar o amenaçar el rei, la reina, el príncep hereu o el regent.

Es tracta d’una legislació que havia anat caient en desús fins al cop d’Estat de maig del 2014. A partir d’aquesta data, la junta militar que governa el país va decidir recuperar-la i aplicar-la amb duresa per reprimir les veus crítiques amb el règim, segons subratllen els polítics de l’oposició. Una rigidesa que també afecta a aquells, com Wichai, que aprofiten les xarxes socials per comentar tafaneries o intentar jugar-li una mala passada a un amic, com va ser el cas d’aquest tailandès, originari de la ciutat del nord de Chiang Mai.

En altres temps, a Wichai Thepwong l’haurien castigat segurament amb una pena

En honor del rei. Oracions pel mort rei Bhumibol, ahir a Bangkok. A baix, el rei Maha Un tribunal de Tailàndia condemna a 35 anys de presó una persona per insultar la monarquia

menor, però des que els tribunals castrenses s’encarregue­n d’impartir justícia sobre els casos de lesa majestat les sentències són molt més dures i el seu cas no ha estat una excepció. Després de l’aldarull, els expedients s’han multiplica­t i el nombre de persones detingudes s’ha elevat a 73 des d’aleshores. Una xifra que multiplica els sumaris registrats en la passada dècada.

A Wichai l’han condemnat a 35 anys de presó després de ser acusat de cometre deu delictes de lesa majestat, però en realitat ha estat víctima de la seva rancúnia i ànim venjatiu cap al que havia estat el seu millor amic.

Va ser arrestat el desembre del 2015, a Chiang Mai, acusat de crear una pàgina de Facebook amb el perfil del seu amic sense el seu consentime­nt, i d’haver-hi publicat deu comentaris difamatori­s contra la monarquia, se suposa que amb l’ànim que el seu antic amic pagués els plats trencats. Aquest, tot i això, se’n va adonar a temps i va denunciar l’assumpte a la policia, que després d’investigar el cas va descobrir l’estratagem­a de Wichai.

En un primer moment, l’acusat ho va negar tot. Tot i això, més tard es va retractar del seu testimoni inicial i va reconèixer la seva culpabilit­at. Va dir que havia ordit tot el pla per venjar-se del seu amic, perquè li havia venut un fals amulet de Buda, segons el diari digital tailandès Prachatai. Va afegir que quan va descobrir l’engany va anar a la policia a denunciar el frau, però des d’aleshores no hi havia hagut progressos, així que es va cansar d’esperar i va decidir prendre la justícia per la seva mà.

L’assumpte és que al final la seva revenja per considerar-se estafat li ha sortit caríssima i es passarà la resta de la seva vida entre reixes. No només l’han condemnat per ofendre a la monarquia, sinó també per importar continguts il·legals en un sistema informàtic, perquè va copiar les dades del seu amic per crear el seu fals perfil a Facebook.

Després de conèixer el contundent veredicte, que supera els 30 anys que un altre tribunal militar va aplicar l’agost del 2015 a un altre transgress­or de la llei de lesa majestat, l’advocat de Wichai va declarar que el seu client va acceptar el veredicte i va renunciar a apel·lar. “Vol que el cas acabi i vol sol·licitar un perdó real”, va dir a la premsa Khumklao Songsonboo­n, membre de l’organitzac­ió Advocats Tailandeso­s per els Drets Humans.

Mentrestan­t, a la presó, Wichai tindrà temps ara d’adonar-se dels efectes de la trampa que li havia preparat al seu amic per fer-lo delinquir en un delicte de lesa majestat, un problema molt seriós sobre la llibertat d’expressió al seu país.

L’acusat va difamar el rei a Facebook fent-se passar per un amic del qual es volia venjar

 ?? LILLIAN SUWANRUMPH­A / AFP ??
LILLIAN SUWANRUMPH­A / AFP
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain