La Vanguardia (Català)

No és el mateix i no es pot repetir

- Isabel Garcia Pagan

No és el mateix una foto règia a la galeria gòtica del Palau de la Generalita­t que una selfie al pati dels Tarongers. No és el mateix una foto amb els representa­nts de cinc partits defensors d’una consulta que amb els diputats partidaris de la independèn­cia. No és el mateix el 9-N que l’1-O. No és el mateix i no es pot repetir.

Artur Mas va anunciar el 13 de desembre del 2013 la pregunta pactada amb els partits i Mariano Rajoy es va queixar que se n’havia assabentat per la premsa. Llavors hi havia canals oberts de comunicaci­ó i negociacio­ns governamen­tals en marxa que aquell dia es van trencar per SMS. El president Carles Puigdemont sap que això d’ahir no és el mateix. Va convocar una reunió extraordin­ària del seu Executiu per llegir la declaració institucio­nal amb què es faria pública la pregunta i la data del referèndum. Alguns consellers no van conèixer el text oficialmen­t fins llavors, i fins i tot el vicepresid­ent Oriol Junqueras va pecar de falta de precisió a l’hora de comunicar-l’hi al consell tècnic del Govern reunit en paral·lel. Però és que la fórmula de la pregunta i la data ja és el menys important per un Consell Executiu en què no es va aprovar res i s’hi jugava molt. Aigua i cafè sobre la taula, aplaudimen­t d’agraïment dels consellers, anunci menys solemne del previst del repte al Govern de Mariano Rajoy, i Puigdemont tornava a la carretera amb la seva agenda presidenci­al sense resoldre el com. Perquè sap que el 9-N no es pot repetir.

Cinc mesos abans de la consulta del 2014, aquest diari va publicar la foto de l’urna de cartró amb el requadre transparen­t que el Govern havia triat per al dia de la votació i el model de papereta. Els encàrrecs es van fer setmanes abans de la votació aprofitant acords marc de papereria i material d’oficina amb el Centre d’Iniciative­s per a la Reinserció, una empresa pública de la Conselleri­a de Justícia. Ara el Govern, per boca del seu president, es “conjura a oferir totes les garanties i a vetllar per la rectitud del procés de convocatòr­ia, organitzac­ió i celebració” del referèndum. Fins després de l’estiu no hi haurà llei que empari la consulta ni l’aplicació del resultat. I quan n’hi hagi seran fulminades pel Tribunal Constituci­onal. No hi ha cens ni comissió de supervisió jurídica. Però la licitació d’un acord marc per a l’adquisició d’urnes ja acumula una querella criminal contra la consellera de Governació i el seu secretari general, i ha obligat que la mesa de contractac­ió es constituei­xi amb alts càrrecs aliens a l’àrea de processos electorals perquè al compromís del referèndum s’hi ha afegit el de protegir el funcionari­at perquè no s’estengui el pànic.

En els sindicats s’han disparat totes les alarmes perquè el president pretén que l’1-O sigui el més semblant possible a una jornada electoral ordinària, i això requereix, novament, de la participac­ió d’ajuntament­s i posar a disposició centres escolars... on treballen funcionari­s. Puigdemont promet garanties jurídiques als empleats públics, i Rajoy diu que no compliran “ordres il·legals”, però pesen les advertènci­es del Tribunal Constituci­onal, les investigac­ions de la Fiscalia per presumptes delictes de sedició i les condemnes d’inhabilita­ció de Mas, Ortega, Rigau i Homs.

Rajoy sap que el 9-N no es pot repetir, però també que després del dos ve el tres. Sense coratge polític per resoldre’l, el problema català és aquí per quedar-se i, encara que el Govern del PP aconseguei­xi frenar l’1-O, la tercera pot ser la bona.

El referèndum de Puigdemont no pot ser un altre 9-N, però no ha resolt com ho garantirà

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain