La Vanguardia (Català)

Els comuns, al marge de la consulta fins que s’expliqui el com i l’endemà

Tant Cs com el PP demanen eleccions, i el PSC fa una crida a restablir el diàleg

- IÑAKI ELLAKURÍA RAÚL MONTILLA

Fins aquest matí el líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, malgrat que ahir va fer un tuit, no es pronunciar­à sobre un referèndum davant el qual els comuns no s’han posicionat, argumenten, perquè no saben “com” es durà a terme i es gestionarà l’endemà. El nou espai polític –l’aliat més desitjat pels partits independen­tistes– es limita a continuar exigint unes garanties que amb prou feines defineix i en què s’escuda per prendre una posició. Es tracta d’unes garanties que entre bastidors sí que es comenten i que, segons alguns líders, són incompatib­les amb la via unilateral.

I és que hi ha dirigents de pes del nou espai polític procedents d’ICV, però també de l’òrbita de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que identifiqu­en aquestes “garanties” amb els principis de la Comissió de Venècia, òrgan consultiu del Consell d’Europa que ja va advertir per carta el Govern que qualsevol referèndum s’ha de fer d’acord amb l’Executiu central i dins del marc constituci­onal. Una Comissió de Venècia a què ja es va remetre des del faristol del Parlament el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, que va condiciona­r als seus principis el suport de la seva formació a la consulta. Són principis amb què els comuns se sentirien còmodes i que indiquen que qualsevol referèndum s’ha de convocar d’acord amb la Constituci­ó de l’Estat on se celebra, però també que s’ha d’anunciar amb

un any d’antelació. Es tracta de dues qüestions, per començar, que ja no compleix el referèndum anunciat ahir pel president Carles Puigdemont.

Però quines són les altres garanties que es comenten entre bastidors? Segons apunten diverses fonts de la formació dels comuns, un cens legalitzat, la protecció total per als funcionari­s i saber en detall què passarà l’endemà de la consulta. Se sol posar un exemple: que sigui un referèndum com el d’Escòcia.

Però, mentre tot això es discuteix internamen­t, almenys fins ara, els comuns han optat públicamen­t pel perfil baix davant una qüestió que consideren que els pot provocar desgast. “La notícia no és que tinguem una data i una pregunta que tots ja sabíem, sinó que les condicions en què s’ha de celebrar continuen estant en la més absoluta foscor”, va manifestar Coscubiela. L’alcaldessa Colau va demanar un referèndum amb “garanties”. Sense més. Igual que Xavier Domènech al seu tuit d’ahir: “Un referèndum amb garanties és l’eina, cal tota la nostra intel·ligència i forces en la construcci­ó de les sobiranies de Catalunya”.

Per la seva banda, la dirigent de Ciutadans i líder de l’oposició al Parlament, Inés Arrimadas, va qualificar de “performanc­e” sense cap valor legal l’anunci fet ahir a Palau i va desafiar el president de la Generalita­t a posar “les urnes de debò i convocar eleccions autonòmiqu­es”.

Arrimadas es va mostrar convençuda que aquesta és l’única manera que té la societat catalana de deixar enrere un procés independen­tista que afirma que “ha servit” des del 2012 a Convergènc­ia (ara PDECat) per construir una cortina de fum per tapar els casos de corrupció.

Sobre Puigdemont, amb qui manté una relació personal cordial malgrat l’abisme ideològic que els separa, va considerar que fa molts mesos que està “fora de joc” i que ha anat prenent decisions que “han traspassat moltes línies que no hauria d’haver fet pel bé de Catalunya”.

El líder del PSC, Miquel Iceta, va fer una crida a restablir el diàleg i va assegurar: “Estem davant d’una nova etapa d’un camí que no porta enlloc”. “Cap càrrec electe (socialista) no donarà suport a un referèndum d’aquestes caracterís­tiques. Cap funcionari no pot ser obligat a contribuir a un referèndum d’aquesta naturalesa. I els que de debò defensin un referèndum acordat (en al·lusió als comuns) no hi haurien de participar ni col·laborar”, va afegir Iceta, que va retreure a Puigdemont un anunci més pompós que solemne.

També va restar importànci­a a la cerimònia d’ahir a Palau el president del PPC, Xavier García

Albiol, que va titllar de “farsant” i “profession­al de la comèdia” Puigdemont per un anunci de referèndum que només és una “obra de teatre” i un “numeret amb molta pompa”, i el va desafiar a “posar les urnes” en unes eleccions.

“Continuem anant lluny per no arribar enlloc”, van apuntar els liberals de Lliures, que el cap de setmana entrant a Barcelona es constituir­an en partit.

 ?? PATRÍCIA MATEOS / ACN ?? El president de Cs, Albert Rivera, i la líder del partit a Catalunya, Inés Arrimadas, ahir a Barcelona
PATRÍCIA MATEOS / ACN El president de Cs, Albert Rivera, i la líder del partit a Catalunya, Inés Arrimadas, ahir a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain