La Vanguardia (Català)

CC.OO. i la UGT demanen que no s’utilitzin políticame­nt els funcionari­s

- Barcelona

Tant Comissions Obreres com la UGT defensen el dret a decidir, però també preferien el pacte davant la via unilateral. Però ara que aquesta última opció ja és clarament l’única prevista pel Govern català, els dos sindicats majoritari­s van exigir ahir tant al Govern català com al central que els treballado­rs públics no siguin utilitzats políticame­nt en un conflicte en el qual, a vegades, ja se’n senten ostatges.

“Aquest és un conflicte polític que evidentmen­t no se soluciona per la via penal, però els treballado­rs no han de ser els que en paguin les conseqüènc­ies”, va manifestar ahir el coordinado­r de l’àrea pública de CC.OO., Joan Maria Sentís. “¿Els treballado­rs s’han de veure en una situació que si compleixen una ordre, o una no ordre, siguin sancionats per una part o per una altra tant si obeeixen com si no?”, va preguntar estupefact­e Sentís, que, això sí, va deixar clar que el sindicat defensarà per igual tant els treballado­rs que defensin una opció, com l’altra. També que en el seu recent congrés van advocar pel dret a decidir... i pel diàleg.

“El Govern ha de defensar els treballado­rs. No es pot posar els funcionari­s en contra de Catalunya o en contra d’Espanya”, va advertir, per la seva banda, la secretària general de serveis públics de la UGT a Catalunya, Encarna Fernández. L’ugetista va insistir en la mateixa idea que Sentís: “Estem en contra de la judicialit­zació de la política”. Però va recordar, alhora, que “els funcionari­s han de complir amb la llei”. “Confiem que el Govern actuarà amb sentit comú. Els treballado­rs públics s’han de dedicar a fer la seva feina, que hem continuat fent malgrat les retallades. Ens devem a la ciutadania”, va afegir la dirigent de la UGT.

Tant aquest sindicat com CC.OO., més enllà d’exigir garanties jurídiques per als treballado­rs com ja van fer la setmana passada, van explicar que ara per ara es mantenen a l’expectativ­a, abans de prendre alguna mesura específica: actuaran en funció de com es desenvolup­in els esdevenime­nts.

Per la seva banda, la Central Sindical Independen­t i de Funcionari­s (CSIF), minoritari a Catalunya, sí que va anar una mica més enllà i va anunciar l’inici d’una campanya informativ­a amb l’objectiu de divulgar un protocol sobre com actuar “contra ordres il·legals”. En el protocol es recomana als empleats públics que, en cas que rebin una ordre de la Generalita­t que entenguin que pugui ser il·legal, la demanin per escrit, com més aviat millor, per tenir-ne prou constància i advertir l’Administra­ció dels seus dubtes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain