La Vanguardia (Català)

El Govern central mostra contenció i anirà al TC si es passa d’anuncis a fets

Rajoy reitera l’oferta de dialogar i posar fi a una estratègia que troba fracassada

- Madrid

Contenció en la resposta. I en la manera de donar-la, i guardar els cartutxos per quan de debò els responsabl­es de la Generalita­t o del Parlament deixin de fer anuncis i passin als fets. Per això, i malgrat la solemnitat de la posada en escena en què el president de la Generalita­t i el vicepresid­ent van anunciar la data i la pregunta del referèndum independen­tista, el Govern de Mariano Rajoy va voler donar la màxima normalitat al fet.

Tant que, segons asseguren les fonts consultade­s, Rajoy i els seus ministres estaven reunits en Consell de Ministres i no van parar per escoltar la intervenci­ó de Carles Puigdemont, malgrat que sí que van estar puntualmen­t informats del contingut de l’anunci. I l’Executiu va decidir tractar-lo com a això, com un anunci, que mereixia una resposta normal, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, i una resposta del ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, ni tan sols de la vicepresid­enta, Soraya Sáenz de Santamaría, que sí que va baixar al terreny fa tres setmanes per fer la seva oferta de diàleg i convidar Puigdemont a acudir al Congrés.

La d’ahir va ser una resposta, doncs, continguda, i en la línia de sempre: “El referèndum d’autodeterm­inació és il·legal i no se celebrarà”; el Govern actuarà i portarà al Tribunal Constituci­onal tot acte que sigui il·legal i contrari a la Constituci­ó, així que hi hagi un paper, “perquè no es peca de pensament”, i l’oferta de diàleg es manté viva i continuarà fins al final. Si el president de la Generalita­t vol parlar, “que acudeixi al Congrés”, segons Méndez de Vigo, sense condiciona­nts, ni tan sols el d’anar amb una proposta que al final se sotmeti a votació.

Si alguna cosa va veure ahir el Govern central en “l’anunci de l’anunci” va ser tota dolenta per als responsabl­es del procés sobiranist­a. Va veure una estratègia “més minoritàri­a que mai, més unilateral que mai, i més radical que mai”, per la qual cosa, segons el seu parer, el que va passar ahir al Palau de la Generalita­t no passa de ser “una escenifica­ció” dirigida més a demostrar que continuen units, en uns moments en què abunden les desavinenc­es, va subratllar Méndez de Vigo. I tot i que l’anunci suposi un pas més en el procés, si demostra alguna cosa és que “cada vegada són menys, i que ja són només els més radicals”.

La Moncloa, per això, no vol entrar a valorar ni la data ni el contingut de la pregunta. Per l’Executiu són qüestions secundàrie­s, ja que “aquest referèndum no se celebrarà”. A més, el Govern central veu els sobiranist­es en una estratègia fracassada, després de la reunió del Pacte Nacional pel Referèndum, i amb la “clatellada” que, segons el seu parer, els ha donat la Comissió de Venècia.

I una última crítica del portaveu del Govern del PP, la d’haver utilitzat el Palau de la Generalita­t, “la casa de tots els catalans”, per fer un anunci “que perjudica la majoria dels catalans”. I tot unit a un missatge per als funcionari­s, que disposaran del suport del Govern central, perquè no han d’assumir responsabi­litats que van en contra de la llei, ni ningú no ha de forçar la seva exigida neutralita­t.

Aquests funcionari­s, segons el

La Moncloa reitera que el referèndum d’independèn­cia de Catalunya “és il·legal i no se celebrarà” L’Executiu del PP assegura que intenta introduir elements de “racionalit­at i afecte” en el conflicte

CSIF, sindicat minoritari a Catalunya però majoritari a l’Administra­ció central, s’hi estan dirigint per demanar informació sobre com han d’actuar davant les ordres que siguin il·legals, després de saber que han elaborat un protocol que té el beneplàcit del Govern central, que assenyala, per exemple, que demanin les ordres per escrit si creuen que l’ordre que se’ls dona és il·legal.

El ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, espera que no s’arribi a aquest punt. Per això, ahir l’Executiu central, després de l’anunci de la data del referèndum i de la pregunta, va posar més èmfasi que mai a fer constants crides al diàleg, que permeti buscar solucions i no insistir en l’estratègia dels actes il·legals. “Continuem intentant el diàleg, perquè creiem que seria bo debatre, i que sigui un diàleg sense condicions, sense caducitat, però dins de la llei”, va indicar.

Aquest canvi d’actitud, segons el Govern d’Espanya, l’hauria de fer el president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, perquè l’Executiu de Rajoy el que vol fer és “introduir elements de racionalit­at i afecte”.

 ?? DANI DUCH ?? El portaveu del Govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ahir després del Consell de Ministres
DANI DUCH El portaveu del Govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ahir després del Consell de Ministres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain