La Vanguardia (Català)

El PSOE i Cs exploren suports per a una reforma constituci­onal

Sánchez i Rivera demanen sumar a la resposta legal una oferta política

- Madrid/Barcelona

A Espanya els principals partits de l’oposició, malgrat que sense una estratègia compartida o consensuad­a, coincideix­en que el president del Govern central, Mariano Rajoy, ha d’obrir la porta per donar una resposta política a la qüestió catalana, més enllà d’esgrimir l’estricte compliment de la llei davant l’embat independen­tista.

Tant el PSOE com Ciutadans consideren que ha arribat el moment, “amb calma però sense pausa”, d’obrir al Congrés la ponència que abordi una reforma constituci­onal. D’aquesta manera, el focus del debat entorn de la qüestió catalana s’allunyaria de la zona de confrontac­ió en què el Govern central i la Generalita­t s’han instal·lat des del 2012, i s’obriria un espai de possible acord entre partits. Aquesta mesura, estimen, podria rebre el suport de Podem, els partits nacionalis­tes i, fins i tot, alguns sectors del PP que veuen ineludible la reforma constituci­onal.

De tota manera, com Rajoy, ahir el líder del PSOE, Pedro Sánchez, va decidir atorgar un perfil baix a l’anunci del president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, i ni va comparèixe­r a Ferraz –com sí que va fer el juliol de l’any passat, després de contactar amb el president del Govern central, quan el Parlament va aprovar la via unilateral per a la independèn­cia–, ni es va pronunciar.

En lloc seu, va ser el seu portaveu parlamenta­ri, José Luis Ábalos, qui va rebutjar el full de ruta de Puigdemont: “No hi estem d’acord; no acceptem el desafiamen­t”. Però sí que va reiterar la necessitat d’obrir un espai de diàleg: “Entre uns que insisteixe­n a complir la llei i altres que insisteixe­n a no complir-la, hem de trobar un espai per a la política”. No s’ha de llançar la tovallola: “D’aquí a l’1 d’octubre hi ha prou temps”, va assegurar Ábalos.

Temps per “enfocar la qüestió i buscar una fórmula” que, dins de la legalitat i mitjançant una reforma federal de la Constituci­ó, “permeti l’encaix de la realitat de Catalunya com a nació cultural”. El portaveu socialista, en tot cas, va tornar a insistir que Puigdemont hauria d’anar al Congrés: “Qualsevol de les fórmules podrien servir per exposar les seves propostes i encaixar, així, dins de la normalitat aquesta qüestió”. Malgrat tot, alts dirigents socialiste­s són pessimiste­s respecte del fet que Rajoy surti de la “paràlisi” que li atribueixe­n davant la qüestió catalana, i encara més després de l’anunci

Socialiste­s i liberals volen allunyar el debat de la zona de confrontac­ió entre els dos governs

d’ahir del president Puigdemont.

Sí que va comparèixe­r a Barcelona davant els mitjans el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que va qualificar de “performanc­e” l’anunci que ahir va fer l’Executiu català. “És la mateixa història que el 9-N per tapar la corrupció del 3%, l’anunci d’una no consulta, ja que fins i tot Puigdemont i Junqueras saben que el referèndum no se celebrarà”, va afirmar el dirigent liberal, que va desafiar el president de la Generalita­t a firmar el decret de convocatòr­ia del referèndum si “això va de debò”.

Rivera va mostrar la seva confiança en el fet que el Govern central prendrà les mesures legals que tindrà a l’abast per fer complir la legalitat, i va assenyalar la significat­iva coincidènc­ia que el mateix dia que el Regne Unit castiga a les urnes els que van impulsar referèndum­s per dividir Brexit (Theresa May) i Escòcia (Nicola Sturgeon) Puigdemont fa públics els seus plans.

Amb tot, Rivera es va mostrar partidari de superar l’embat independen­tista per elevació, com va defensar dijous davant l’expresiden­t

José María Aznar en una conferènci­a a l’Institut Atlàntic de Govern, amb un nou “projecte polític comú” que “torni a il·lusionar” amb el projecte espanyol, com va passar amb la Constituci­ó del 1978, el conjunt dels catalans.

Posteriorm­ent, i després de saber que la Fiscalia de Lleida ha obert un cartell amenaçador amb els líders de l’oposició a Catalunya, Rivera va escriure al seu compte de Twitter: “Fa anys que sembren divisió, enfrontame­nt i odi. Posem fi al procés i obrim una nova etapa de reconcilia­ció”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain