La Vanguardia (Català)

Àsia i el Mediterran­i es donen la mà al nou local de tapes de Grupo Tragaluz

-

Una festa d’inauguraci­ó la nit de dijous va donar el tret de sortida d’aquesta nova aventura del grup

Queda una ciutat de la qual no em parles mai”, li recrimina el Kublai Kan a Marco Polo, segons Italo Calvino. “Cada cop que descric una ciutat dic alguna cosa de Venècia”, respon Polo. En el cas de Grupo Tragaluz, el Mordisco és la seva Venècia particular. Tots els restaurant­s del grup beuen de la fortíssima influència del primer local que la Rosa i en Tomás van crear ara fa 30 anys. El seu esperit encara és tan present que impregna totes les noves propostes del grup, i en totes es pot reconèixer alguna cosa d’aquella primera aventura empresaria­l.

I la seva nova criatura de doble cara no n’és cap excepció. Una festa d’inauguraci­ó, dijous, va donar el tret de sortida al Tapas Tomate i la taverna oriental Fan Ho, un local de doble faceta que comença a funcionar a l’espai que fins ara ocupava el Cornelia, un concepte d’èxit de Carla Tarruella en ple Eixample. Najwa Nimri va amenitzar una vetllada que va reunir moltes cares conegudes que van gaudir d’una degustació de la carta.

Tal com fa tres dècades el Mordisco, aquest nou espai també neix amb el lema de ser “amfitrions abans que empresaris” i d’intentar anticipar-se als desitjos dels clients. D’aire molt urbà, està pensat per al dia a dia i, per sobre de tot, busca la comoditat i el confort dels comensals.

I precisamen­t un viatge del Mediterran­i a l’Orient Llunyà com el de Marco Polo és el que proposa aquest establimen­t, dividit en dues zones molt determinad­es amb el denominado­r comú d’una carta centrada en propostes saludables i a base de tapes pensades per compartir en un ambient informal.

Frescor mediterràn­ia

Les coloraines i la frescor de les verdures i l’enrenou de les amanides que es preparen davant dels clients donen la benvinguda al Tapas Tomate, un espai mediterran­i sota la batuta dels xefs Àlex Duran i Adrián Zambrano, amb una oferta on destaquen els hummus,el steak tartare fumat, la carta de llegums, els calamarson­s de platja al xili, l’amanida de tomàquets amb manxego curat, la burrata fumada al pesto o el biquini de cua de vaca amb mozzarella.

Un viatge per la cuina asiàtica

Fan Ho, fotògraf xinès batejat com el Cartier-Bresson asiàtic, dóna nom a la taverna asiàtica del local. Va ser amor a primer vista per a Tomás Tarruella, soci cofundador del grup, que va descobrir la seva obra durant un viatge i que ha volgut que formés part del local, així com dos quadres comprats a la Xina per Tomás mateix.

I és que tot en aquest local, com en tots els del grup, està amarat de la personalit­at dels socis, i abunden els detalls que donen vida a l’espai, i en particular de descobrime­nts que han fet durant els seus viatges, que reconeixen que els influeixen molt a l’hora de planificar nous projectes. Fan Ho també beu del bagatge de La Xina, un dels locals del grup que han deixat més bon record entre els barcelonin­s, i es torna a recuperar, així, una proposta oriental en un dels seus restaurant­s.

Encara que centrada bàsicament en la Xina, la zona asiàtica també pica l’ullet a altres cuines orientals. Ofereix una carta de plats que els propietari­s van descobrir en un llarg viatge pel país, on van tastar des de l’alta cuina fins a les parades de carrer, i que van portar adaptats lleugerame­nt al paladar occidental, suprimint, per exemple, algun additiu massa saciant.

Els plats, sota la batuta de la cap de cuina xinesa Sufen Shi, i el concepte del xef Marcelino Jiménez, provenen de Sichuan i Xangai, però també hi ha propostes tan exòtiques com les que vénen del Tibet o Mongòlia, com ara la vedella estil mongol amb arròs. Els dimsum de gambes, bolets i salsa saté al vapor amb salsa de blat, fets a mà, el bacallà negre a la planxa caramel·litzat, amb cocció al vapor sobre albergínie­s agredolces, i el San Choy Bao de pollastre i porc són només algunes de las especialit­ats de la carta.

Al mig, una zona on es poden compartir totes dues cuines i amb espai per a petits grups, que aviat estarà presidida per un paisatge de Mariscal que aportarà un plus de relax a la zona.

Locals en evolució

“Partíem d’un projecte d’èxit, no de zero, com en altres locals”, explica en Tomás, tot i que reconeixen que, com tantes altres vegades, el que comença com una sèrie de petits canvis acaba en una transforma­ció total. I és que, per a ells, els locals no són estàtics, sinó una cosa viva que va evoluciona­nt i prenent forma amb el temps, amb cartes que evolucione­n i propostes que es van modificant segons els gustos dels clients.

En aquest sentit, són partidaris de canviar les coses abans que el client ho demani, observant amb detall les reaccions dels clients per avançar-se a possibles errors.

‘Prohibit prohibir’

Per a això, cada dia l’equip directiu dina en algun dels seus locals i té els cinc sentits alerta. “L’ambient, la música, els cambrers, l’amplada de les taules, tot està estudiat. El primer objectiu és agradar, no pas l’econòmic”, assenyala la Rosa.

Al Tapas Tomate i el Fan Ho, com a la resta del grup, imposen el lema Prohibit prohibir, que implica que estan oberts als suggerimen­ts dels clients; en són un exemple la seva filosofia pet friendly i la insistènci­a a controlar sempre “que el client no es trobi mai un servei altiu”.

El local està obert tot el dia i acull públic de Barcelona i visitants de la ciutat.

El bacallà negre a la planxa caramel·litzat amb albergínie­s agredolces és un dels plats estrella

MÉS INFORMACIÓ

Tapas Tomatei Fan Ho València, 225 08007Barce­lona Tel.:932723956 http://grupotraga­luz.com

 ?? Caludio Valdés ?? Els socis del grup a la barra de la taverna Fan Ho, amb una part de l’equip de cuina. Els socis dinen cada dia en un restaurant del grup per detectar les necessitat­s dels clients “abans que les demanin”.
Caludio Valdés Els socis del grup a la barra de la taverna Fan Ho, amb una part de l’equip de cuina. Els socis dinen cada dia en un restaurant del grup per detectar les necessitat­s dels clients “abans que les demanin”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain