La Vanguardia (Català)

El món contra Trump

- Manuel Castells

La provocació de Trump a la comunitat internacio­nal al retirar-se, a la pràctica, de l’acord de París sobre el canvi climàtic ha mobilitzat governs i ciutadans en defensa de l’habitabili­tat del planeta, que és el que realment està en joc en aquests moments. De fet ha reforçat el suport a les polítiques de conservaci­ó en països decisius per a aquest objectiu com són la Xina i l’Índia. Fins i tot Rússia, malgrat la seva especial relació amb Trump, hi ha acostat posicions. I la Unió Europea, energitzad­a per una Merkel que apareix de nou com l’única líder, esperant Macron, ha assumit la direcció de les operacions. No només en l’ecologia planetària sinó també en les relacions comercials i en la defensa dels drets humans. L’aïllacioni­sme de l’“America first” ha comportat una reacció en què el món en el seu conjunt sembla haverse despertat d’una còmoda dependènci­a de l’hegemonia dels Estats Units. Països i persones estan assumint la necessitat de gestionar els problemes d’un món globalment interdepen­dent. És més, als Estats Units s’ha produït una mobilitzac­ió sense precedents dels governs municipals (incloses totes les grans ciutats) i dels estats (més de 30, incloent Califòrnia, Nova York i Illinois) que estan disposats a aplicar els compromiso­s de l’acord de París sense comptar amb el Govern federal.

Així mateix, les principals empreses multinacio­nals, de tots els sectors, i en particular de l’electrònic­a i les comunicaci­ons, de les finances i de l’automòbil, s’han posicionat en contra de la política de Trump. Fins i tot empreses petroliere­s han declarat que estan disposades a continuar amb els compromiso­s ja adquirits i en els quals ja han fet inversions a llarg termini. I és que la transició energètica ja va començar fa un temps i hi ha sectors industrial­s com el de les energies renovables que s’estan convertint en motors del creixement econòmic. La defensa de Trump de sectors obsolets i ecològicam­ent perjudicia­ls com el carbó és més una icona populista, amb escàs premi al Col·legi Electoral, que un gir de model energètic. Si bé és cert que l’obertura d’àrees fins ara protegides a la seva explotació econòmica sense controls ambientals ha estat ben rebuda per la indústria energètica, la seva perspectiv­a a llarg termini ja està fixada en termes de sostenibil­itat. En alguns càlculs preliminar­s es prediu que amb el mantenimen­t de mesures de conservaci­ó a nivell local, regional, industrial i residencia­l, la retirada dels Estats Units de l’acord de París no es traduirà en canvis essencials en els nivells d’emissió determinan­ts de l’escalfamen­t global. És a dir, la societat, la indústria i les institucio­ns subfederal­s estan assumint les polítiques ecològique­s que abans depenien del Govern federal. De manera que la paradoxa del nacionalis­me insolidari de Trump és que està reforçant la responsabi­litat conjunta de la comunitat internacio­nal, així com l’afirmació de la societat dels Estats Units i de les seves institucio­ns més properes al seu compromís amb la sostenibil­itat.

Una cosa semblant està passant en el pla pròpiament polític. La reunió del G-7 a Taormina va ser molt tensa, segons testimoni dels presents, l’enfrontame­nt amb Merkel va ser explícit i l’intent de seduir Macron va fracassar, tenint en compte la consciènci­a de la nova estrella de la política francesa de l’esgarrifan­ça que suscita Trump a França, amb la significat­iva excepció dels seguidors de Le Pen. De manera que en lloc del triomf de la política aïllacioni­sta de Trump, estem assistint al seu aïllament gradual dels processos de decisió mundials. Això condueix a una situació nova, de fet a un món multipolar que supera la fase postguerra freda d’unilateral­isme dels Estats Units, acceptat per la resta. Perquè la Xina no està en condicions econòmique­s, polítiques o militars d’exercir un lideratge global, encara que sí que s’ha situat com un actor cada vegada més important en la globalitza­ció econòmica, particular­ment a l’Amèrica Llatina i l’Àfrica meridional. I Rússia continua sent temuda i amb prou feines acceptada en el seu entorn europeu. Tot i això, els impulsos erràtics de Trump poden generar tensions incontrola­des en zones sensibles del planeta. Ha aconseguit que la Xina apaivagués Corea del Nord, a canvi del compromís discret de Trump de no atacar primer. Però, en canvi, ha obert un nou front perillosís­sim a l’Orient Mitjà a l’atiar l’Aràbia Saudita en la seva enemistat oberta amb l’Iran. El recent viatge de Trump al regne saudita ha generat una nova dinàmica geopolític­a els efectes de la qual es comencen a entreveure. A canvi d’una gegantina compra d’equipament­s civils i militars, que aportarà enormes sumes als Estats Units i crearà milers de llocs de treball, els saudites han rebut un suport de Trump al seu enfrontame­nt amb l’Iran. Aquesta guerra de religió, de sunnites contra xiïtes, és el conflicte més explosiu de l’Orient Mitjà perquè continua la confrontac­ió secular entre dues legitimita­ts islàmiques, totes dues igualment fonamental­istes.

Trump continua pensant (induït per Israel) que l’Iran és l’enemic més perillós i que algun dia tindrà l’arma nuclear. I que l’Aràbia Saudita és la barrera contra l’Iran. D’aquí l’aïllament sobtat per terra, mar i aire de Qatar, també sunnita però que busca la protecció de l’Iran davant l’hostilitat saudita. I, sobretot, el fet inèdit de llançar un atac terrorista de l’Estat Islàmic contra el Parlament iranià i la tomba de Khomeini, evidencian­t la dependènci­a del califat islàmic dels seus finançador­s saudites; exactament l’acusació que llancen contra Qatar per escenifica­r la confusió.

I mentrestan­t, als Estats Units es posa en marxa la maquinària institucio­nal per limitar el poder arbitrari de Trump. Perquè també en aquell país sorgeix amb força la resistènci­a contra un nacionalis­me radical que desestabil­itza l’ordre internacio­nal, amenaçant la pau del món i l’habitabili­tat del planeta. Continuarà.

En lloc del triomf de la política aïllacioni­sta de Trump, estem assistint al seu aïllament gradual dels processos de decisió mundials

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain