La Vanguardia (Català)

Ponç Pilat

- Remei Margarit

La Bíblia explica que quan els summe sacerdots jueus van dur Jesús a Ponç Pilat, governador de la província romana de Judea, perquè el condemnés, Ponç Pilat es va rentar les mans en públic dient: “Això no em concerneix, és cosa vostra”. Des d’aleshores, rentar-se les mans dels afers públics, a més d’altres coses, ha quedat associat a la covardia.

Doncs pel que sembla, la direcció del PP, amb Mariano Rajoy al capdavant, s’ha rentat les mans sobre els afers de Luis Bárcenas, Ignacio González, Rita Barberá, Francisco Correa, l’exministre José Manuel Soria i del fiscal en cap Anticorrup­ció, Manuel Moix, i possibleme­nt me’n deixo d’altres. Això no és un senzill rentat de mans, és tota una dutxa que no neteja el que hi ha a sota, perquè si Mariano Rajoy, que era el secretari general del PP i ara també president del partit, sabia tot el que estava passant i no va fer res per denunciar-ho ja se sap el que vol dir això, i si no ho sabia, també vol dir que no és apte per dirigir un partit democràtic i molt menys el govern del país. Ara els grups de l’oposició al Congrés dels Diputats demanen la dimissió de qui va emparar al fiscal en cap Anticorrup­ció, és a dir, del fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, i del ministre de Justícia, Rafael Catalá, directes responsabl­es de tot aquest enrenou. Però sembla que, davant de tot això, Mariano Rajoy es torna a rentar les mans. Doncs pot ser interessan­t escoltar les respostes que haurà de donar Mariano Rajoy com a testimoni que ha de dir la veritat el dia 26 de juliol, davant del jutge de la Gürtel. En aquest cas no s’hi valdrà el “no em consta” o “no ho recordo” o “no ho sé”, ja que ell ha estat en la cúpula del PP durant tot aquest període. L’SMS de Rajoy al Luis Bárcenas empresonat –“Luis, sé fuerte”– es pot llegir de moltes maneres, però cap d’elles no és exonerable.

L’immobilism­e polític potser li ha servit a Mariano Rajoy per anar passant pel pedregar, però és possible i molt probable que aquest vegada, i tal com estan les coses en l’àmbit judicial, li serveixi de ben poc. Sembla, doncs, que aquesta legislatur­a presenta un recorregut escàs.

R. MARGARIT, psicòloga i escriptora

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain