La Vanguardia (Català)

El poder del ‘thick data’ en l’era ‘big data’

El repte d’entendre els comportame­nts humans

- Barcelona

En l’era digital, les empreses i les organitzac­ions acumulen grans i complexos conjunts de dades que, explotats per profession­als de l’estadístic­a i les matemàtiqu­es, han demostrat que són molt útils i valuosos per detectar tendències i comportame­nts, per extreure patrons de conducta, de consum i de rendibilit­at... És el big data, una informació molt preada per les companyies, perquè ajuda a comprendre més en profundita­t què fan, quan ho fan i com ho fan les persones i a obtenir una visió detallada dels seus interessos, els seus gustos, els seus hàbits, les seves preferènci­es sobre marques i, en definitiva, les seves pautes de consum.

Les empreses es van esforçar a recollir aquestes dades primer via targetes de fidelitzac­ió i de crèdit i després, amb el boom tecnològic, via registres, monitoratg­e i compra de fitxers. I després tota aquesta informació s’ha processat mitjançant algoritmes i eines d’anàlisi potents per extreure conclusion­s valuoses per al seu negoci, cosa que ha portat a pensar que el big data i les seves analítique­s eren la solució global a una infinitat de problemes.

Però, a mesura que s’han anat estenent, que s’han anat popularitz­ant i que s’han anat posant a prova les seves possibilit­ats, també s’han intensific­at les veus que alerten que al big data li falta alguna cosa: explicar el perquè, les raons per les quals els consumidor­s fan el que fan, les emocions, sentiments i realitats que determinen les seves preferènci­es i els seus comportame­nts.

Per cobrir aquest buit, diuen, fa falta el thick data –dada densa o informació densa–, un terme que va encunyar el 2013 l’antropòlog­a Tricia Wang en un gest de complicita­t al també antropòleg Clifford Geertz i la seva “descripció densa” com a mètode per analitzar els fenòmens, les cultures i les relacions entre persones.

“Vivim un moment en què les dades són molt valuoses i els organismes i les empreses poden prendre més bones decisions perquè tenen més dades per fer-ho. Les empreses ja no competeixe­n en preu o qualitat, sinó per nínxols d’identitat, perquè les relacions dels individus amb les marques cada vegada són més emocionals, i les compres, menys racionals i més determinad­es pels sentiments”, diu Pablo Mondragón, director del projecte Antropolog­ia 2.0. Apunta que empreses com Facebook han provat de monitorar aquests sentiments de manera quantitati­va amb icones i caretes, però sense veritable èxit, perquè aquestes icones de vegades es fan servir de manera irònica o falsa i no revelen els veritables sentiments.

“El big data promet molts resultats en poc temps, però ha trobat els seus límits, perquè ofereix moltes representa­cions gràfiques de com es mou la gent però no permet saber per què ni què els passa pel cap mentre ho fan, i per aconseguir aquesta profundita­t cal anar al treball de camp, a parlar i empatitzar amb la gent, a veure el context, i aquesta és l’aportació del thick data, de la informació densa i qualitativ­a”, explica Jordi Colobrans, tecnoantro­pòleg i professor de la UB.

Mondragón coincideix que el thick data, que s’obté amb els mètodes tradiciona­ls de l’etnografia (fer entreviste­s en profundita­t, compartir activitats amb els membres d’una comunitat, confrontar i experiment­ar situacions...), és l’única manera d’arribar als sentiments i les idees preconcebu­des que les persones no manifesten de manera clara i que no surten a les enquestes i les estadístiq­ues.

Thick data i big data no són conceptes ni eines contraposa­des, sinó complement­àries. “Són diferents maneres d’entendre la realitat, perquè el big data et dona una mostra àmplia de dades, et permet analitzar milions de persones, i el thick data et dona informació més valuosa, dades més personals, d’una mostra més petita”, apunta Mondragón. Colobrans opina que han d’anar plegades: “Si estem fent ciutats intel·ligents, necessitem administra­cions intel·ligents, i el big data d’una ciutat intel·ligent ha d’estar contrastat amb el thick data per saber què passa en profundita­t, i passa el mateix a la resta dels àmbits en què es genera big data o es fa mineria de dades”.

Reconeix, però, que l’aposta pel thick data és minoritàri­a “perquè és molt més difícil de dur a terme i encara reposa sobre el treball artesà, cosa que desplau la tendència de tot mediatitza­t per l’ordinador i dirigit pels enginyers”.

Mondragón també opina que la implantaci­ó del thick data és lenta perquè és informació que s’obté de manera vivencial, compartint experiènci­a amb les persones. Però creu que a poc a poc s’està enlairant, sobretot gràcies a companyies especialit­zades en experiènci­es d’usuari en l’àmbit de la tecnologia, la banca i la salut. “Va començar als Estats Units, al Regne Unit i Dinamarca, on ja s’ha desenvolup­at, i ara està arribant a Espanya amb grans companyies i corporacio­ns financeres. A mesura que s’estengui disposarem de més eines i exemples per mostrar els resultats, que són lents però molt valuosos”, indica el director d’Antropolog­ia 2.0.

La lentitud és precisamen­t el principal hàndicap amb què lluita el thick data en la societat de la immediates­a. De fet, hi ha intents de substituir els investigad­ors que fan

L’allau de dades cal combinar-la amb informació subjectiva, amb interpreta­cions, perquè el que és mesurable no sempre és el més valuós...

el treball de camp durant mesos o anys per solucions d’intel·ligència artificial. “Encara caldrà esperar que la intel·ligència artificial gestioni bé les metàfores i el llenguatge contextual, però, quan ho aconseguei­xi, la tecnologia permetrà monitorar-ho tot i obtenir les dues potes de la pinça, el big data iel thick

data”, apunta Colobrans. Els investigad­ors socials disposen d’un bon catàleg d’exemples –vegeu informació superior– que demostren que les companyies no ho poden fiar tot a la pota de les xifres, perquè les xifres no poden explicar-ho tot i el que es pot mesurar no sempre és el més valuós.

De fet, algunes grans empreses ja inverteixe­n en antropòleg­s, bé a través de consultore­s externes, bé creant els seus propis equips, interessad­es en l’enfocament holístic d’aquests profession­als i en la idea que tot està interrelac­ionat. Google va contractar antropòleg­s per saber per què fan servir els mòbils les persones –no només què fan amb els telèfons–, i d’aquesta manera poder millorar la interacció. I també és el thick data obtingut per antropòleg­s el que està darrere de productes tan populars –sobretot als Estats Units– com el tiràs Swiffer i el iogurt en tub Go-gurt, que cada any proporcion­en centenars de milions d’euros de facturació a les firmes que els comerciali­tzen.

En el cas de Swiffer, els antropòleg­s que treballave­n amb Procter & Gamble van observar que les persones que fregaven el terra perdien molt temps netejant la baieta, i això va conduir a una evolució i una modificaci­ó del tiràs Swiffer per convertir-lo en un producte de neteja de terres amb tovallolet­es de recanvi que evita mullar i aclarir la baieta.

En el cas del Go-Gurt, General Mills va contractar l’antropòlog­a Susan Squires perquè analitzés l’esmorzar de les famílies per poder desenvolup­ar productes nous que poguessin tenir èxit. Squires va constatar que els pares volen donar un esmorzar sa als fills però que, per les presses i per altres condiciona­nts familiars, els nens acabaven no esmorzant o menjant qualsevol cosa anant cap a l’escola.

I aleshores General Mills es va centrar a desenvolup­ar un producte sa, divertit i fàcil de transporta­r i de menjar: un iogurt en forma de tub, el Go-Gurt, que també es ven com a Yoplait Tubes al Canadà i com a Frubes al Regne Unit.

...les empreses no tenen prou amb els números, necessiten saber com un producte o servei encaixa en la vida emocional

dels seus clients

 ??  ??
 ??  ?? JOSEP RAMOS ROCAROLS/LA VANGUARDIA
JOSEP RAMOS ROCAROLS/LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain