La Vanguardia (Català)

Alguns exemples reveladors

-

NOKIA

L’antropòlog­a Tricia Wang il·lustra la importànci­a del thick

data amb la seva experiènci­a treballant per a Nokia. El 2009, quan encara era líder de mercat en països emergents com la Xina i després d’una forta inversió en big data, la companyia de telèfons va decidir que centraria el negoci en terminals intel·ligents per a usuaris d’elit. Wang, que durant un extens treball de camp a la Xina havia percebut que els consumidor­s amb pocs ingressos també estaven disposats a pagar per telèfons intel·ligents més cars, va advertir els responsabl­es de l’empresa que no havien d’enfocar el producte cap a una minoria selecta, sinó cap a un públic més massiu perquè hi havia predisposi­ció al producte. Però els executius de Nokia van considerar que la mostra de cent persones estudiada per Wang era “feble” davant l’allau de xifres que tenien del big data i van mantenir la seva estratègia elitista, que va resultar un fiasco i va provocar que la companyia fos absorbida per Microsoft el 2013, ja que la seva caiguda a la Xina va precipitar el seu retrocés a escala mundial.

SAMSUNG

Fa uns anys la companyia Samsung va recórrer al thick data per intentar entendre més bé la relació dels clients amb els televisors. Després d’hores d’entreviste­s, anàlisi de vídeos i converses cara a cara amb usuaris a la recerca de respostes a la pregunta “Què significa la televisió a la casa moderna?”, els investigad­ors van concloure que una majoria no veu els televisors des del punt de vista de l’electrònic­a, sinó dels mobles de la llar. A partir d’aquella informació subjectiva, l’equip de Samsung va redissenya­r els televisors amb un enfocament més modernista i va modificar la seva estratègia de màrqueting.

LEGO

Lego també va apostar pel thick

data. Phillip Seacrest, especialis­ta en experiènci­es de client, explica que a principis dels 2000 la companyia viva una crisi important. I després de canviar d’estratègia, llançant figures d’acció i altres productes que no van funcionar, va contractar antropòleg­s per analitzar quina era la relació emocional que els nens mantenien amb les joguines. Després d’hores observant vídeos de com jugaven amb productes Lego, els investigad­ors van concloure que no els interessav­en els ninots articulats, sinó que es divertien quan podien inventar, crear i construir joguines pròpies. Fruit d’aquell estudi, Lego va decidir continuar amb la línia de blocs de construcci­ó i abandonar la resta, amb un èxit notable.

CADENA DE SUPERMERCA­TS

Una gran cadena de supermerca­ts europea preocupada per la caiguda de vendes i l’erosió de la seva quota de mercat va detectar que les grans compres de cap de setmana, una peça clau del seu negoci, estaven desapareix­ent. Va fer una enquesta a més de 6.000 compradors de tots els supermerca­ts, amb més de 80 preguntes sobre les seves decisions comercials, la seva sensibilit­at als preus, la importànci­a que donen a les marques i les emocions que dirigeixen les seves compres. Però l’estudi no va aclarir les seves percepcion­s reals i va aportar informació contradict­òria, com que el factor més decisiu era el preu i un 80% de clients deien que triaven el producte de més qualitat encara que fos més car. Llavors la cadena va encarregar a un equip d’investigad­ors socials que acompanyés els clients a comprar i els observés a casa, mentre planificav­en la compra i els àpats de la família. I aquests investigad­ors van observar canvis importants en la vida familiar i els hàbits alimentari­s i socials. Van constatar que no hi havia rutines familiars estables, sovint els integrants de la família no menjaven junts, ni a la mateixa hora, ni els mateixos aliments, i això feia que, en lloc d’una gran compra setmanal, es se’n fessin moltes, més petites i guiades per la rapidesa, la comoditat o l’experiènci­a de compra més que per factors com el preu i la qualitat. Era aquest canvi social el que explicava la caiguda de vendes i obligava a replanteja­r l’estratègia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain