La Vanguardia (Català)

El TSJC tomba el pla de pisos turístics per a Ciutat Vella

Declaren nul·la la modificaci­ó del pla d’usos del 2013 i la disposició que obliga els apartament­s a agrupar-se en una finca

- SILVIA ANGULO Barcelona

Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat nul·la la modificaci­ó del pla d’usos de Ciutat Vella aprovada durant el mandat de l’alcalde Xavier Trias el 2013. L’error és fruit d’un recurs interposat per l’Associació d’Apartament­s Turístics (Apartur), que, quatre anys després de l’aprovació del pla d’usos, podria obligar a canviar algun dels articles d’un altre pla, el d’allotjamen­ts turístics (Peuat), aprovat recentment i que basa part del seu redactat en la primera normativa. Sobretot, en l’article que fa referència a l’obligatori­etat que abans de setembre del 2019 els pisos turístics han d’estar agrupats en edificis destinats exclusivam­ent a aquesta finalitat. En cas que no fos així, hauran de cessar la seva activitat.

L’associació d’apartament­s turístics va interposar un recurs contra la modificaci­ó del pla d’usos, més permissiu que l’anterior normativa del 2010 amb l’activitat hotelera. La sentència a què ha tingut accés La Vanguardia és molt dura contra la norma i acusa l’Ajuntament de vulnerar “el dret a la igualtat en la llei”. Considera que dona un tractament diferencia­t als habitatges d’ús turístic respecte als hotels, hotels-apartament­s i pensions, malgrat la similitud de les activitats que duen a terme.

S’ha de recordar que el pla d’usos del 2013 permetia la implantaci­ó d’activitats hoteleres en edificis situats en el que s’anomenaven les rondes del districte –les àrees perimetral­s de nord i oest de Ciutat Vella–, així com en finques catalogade­s com a B, una condició suprimida ja al Peuat. En canvi, prohibia les obertures de nous apartament­s, que només es permetien si hi havia renúncia de llicències. És aquí on el TSJC considera que s’ha vulnerat el principi d’igualtat.

Així mateix, el tribunal estima que l’Ajuntament no pot establir el cessament de cap activitat sense compensar a través d’una indemnitza­ció per danys i perjudicis els afectats. El pla d’usos no preveia aquesta qüestió, i així ho reflectia en la disposició addicional primera que el TSJC ha tombat. Precisamen­t, aquest precepte també està recollit en el pla d’allotjamen­ts turístics, que inclou alguns fonaments del pla d’usos del districte i que preveu també la suspensió d’activitat per a aquells pisos turístics que no s’agrupin en una sola finca.

Algunes fonts municipals van assenyalar ahir que havien tingut coneixemen­t de la sentència, que no és ferma, feia unes hores. Van afegir que els serveis jurídics municipals estan analitzant les seves conseqüènc­ies per determinar quines actuacions s’hauran de prendre a partir d’ara. “Cal tenir en compte que ja s’està treballant en la redacció d’un nou pla d’usos del districte amb la voluntat que es pugui aprovar inicialmen­t al setembre i definitiva­ment a finals d’aquest any o a principis del següent”, van assenyalar aquestes mateixes fonts.

La sentència és especialme­nt dura amb el pla d’usos, que el declara nul en la seva totalitat. Entén que hi ha una incoherènc­ia entre els objectius i propostes del pla, declarats en la memòria, i les prescripci­ons adoptades. En aquest sentit, assenyala que la normativa possibilit­ava el canvi d’ús de residencia­l a hoteler de 536 edificis de Ciutat Vella, amb la consegüent pèrdua de més de 2.000 habitatges, cosa que comportari­a un augment de les activitats d’hoteleria fins a un 345%. Això sense comptar les finques catalogade­s com a B que també podien acollir establimen­ts.

El Peuat es veuria afectat per aquesta decisió judicial perquè recull part d’aquesta normativa en els articles

 ?? ROSER VILALLONGA / ARCHIVO ?? Un grup de turistes entren en una finca de Ciutat Vella on hi ha apartament­s turístics
ROSER VILALLONGA / ARCHIVO Un grup de turistes entren en una finca de Ciutat Vella on hi ha apartament­s turístics

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain